Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az újrahasznosítás művészete: vidám szobrocskák kidobott strandpapucsokból

  • 2016. június 30.
  • PKata

flip_flop_lionÉvente legalább ötmillió tonna műanyag szemét kerül az óceánokba. Dagály után szatyrok, pillepalackok és strandpapucsok terítik be Watamu homokos tengerpartját. Egy kenyai környezetvédelmi projekt keretében összegyűjtik és újrahasznosítják, amit csak lehet – írja az euronews.

 

– Több tucat szatyornyi szemetet szedünk össze naponta. A hulladék mérgezi a halakat, azokat is, amelyeket elfogyasztunk. Ezért tisztítjuk meg a strandot – mondja egy asszony.

 

A műanyag hulladék nagy részét helyben hasznosítják újra, de a strandpapucsokat kiválogatják és elviszik Nairobiba, ahol különböző figurákat készítenek belőlük. A projekt mögött álló cég, az Ocean Sole alapítója Julie Church, aki elmondta, hogy a tetszetős tárgyak nem csupán dekorációs célt szolgálnak.

– Egyfajta kommunikációs eszközként használom az egészséges óceánok érdekében. Azt hirdetem, hogy az óceán nem a világ hulladéklerakója. Jó lenne, ha az emberek törődnének az óceánokkal. Mi vagyunk a kék bolygó, amiről a legtöbben megfeledkeznek – mondja Julie Church.

A projekt körülbelül száz embernek ad munkát. A legtöbben korábban fafaragóként dolgoztak, de az utóbbi években egyre kevesebb megbízást kaptak, mert a fa nagyon megdrágult. Az új feladatnak köszönhetően ismét megkeresik családjuknak a napi betevőre valót. A színes figurákat Kenyában, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Németországban értékesítik, a bevétel egy részét az óceánok élővilágának megmentésére fordítják. Az ötlet a helybéliek vállalkozókedvét is meghozta, akik saját strandpapucs-szobrocskáikat a tengerparton árusítják a turistáknak.

 

Forrás: http://www.dontwasteit.hu