Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az LG az élelmiszerpazarlás ellen

  • 2017. július 12.
  • PKata

Az LG a London Vegetable Orchestra (LVO) zenei tehetségeivel fogott össze a Környezetvédelmi Világnap alkalmából azért, hogy együtt hívják fel a figyelmet az élelmiszerpazarlás problémájára, illetve közösen mutassák meg, miként tudja akár hetekkel, hónapokkal is meghosszabbítani a friss élelmiszerek eltarthatóságát a legfejlettebb hűtőgéptechnológia olyannyira, hogy akár egy mókás zenei kísérlethez is tökéletesen illeszkedjenek. Zöldségzenekarért egyébként nem kell Londonig utaznunk, az erdélyi Minestrone Band például magyarországi fesztiválokon is fellép.

Az élelmiszerpazarlás globális probléma, ami alól Magyarország sem kivétel. EU-s becslések alapján hazánkban évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, ennek több mint 20 százaléka, mintegy 400 000 tonna a háztartásokban. Ez azt jelenti, hogy a háztartások évente mintegy 100 milliárd forint értékű fel nem használt, el nem fogyasztott élelmiszert dobnak ki. Az ENSZ becslései szerint világszerte a megtermelt élelmiszerek egyharmada megy veszendőbe anélkül, hogy bárki elfogyasztaná. Ez évente mintegy 1,3 milliárd tonna mennyiséget jelent: a fejlett ipari országokban az elpazarolt élelmiszer értéke 680 milliárd dollárt, a fejlődő országokban pedig további 310 milliárd dollárt tesz ki. A legnagyobb arányban a friss zöldségek és gyümölcsökből végzik a szemétben, hiszen gyorsan romló, tartósítószermentes élelmiszerekről van szó.

A hűtési technológiák drámai hatással voltak a társadalmak fejlődésére, hiszen a hűtőszekrények is közrejátszottak abban, hogy az emberek elmozdulhattak a mezőgazdasági jellegű életviteltől a (nagy)városi életforma felé. Ezek a készülékek rendkívül hasznosak, de megvannak a maguk korlátai. Talán meglepő lehet, hogy a hagyományos készülékeket jellemző belső hőmérséklet-ingadozás például nagyobb hatással van az élelmiszerek eltarthatóságára, mint önmagában a hőmérsékletnek.

 

Azt, hogy nem minden hűtő egyforma, az LVO zenészei maguk is megtapasztalhatták. A zenekar művészei zöldségekből alkotnak ehető hangszereket, amelyekkel ismert művek “zöld” változatát adják elő. Friss tökből, paprikából, maniókagyökérből, répából és sütőtökből készített hangszerekkel szórakoztatják a brit zenerajongókat, immár több mint három éve.

 

Zöldségzenekarért egyébként nem is kell Londonig utaznunk: a 2010-ben megalakult erdélyi Minestrone Band szintén csak zöldségeken játszik, mégpedig úgy, hogy a koncertek előtt a nagyközönség is figyelemmel kísérheti a hangszerkészítést. Az együttes egy-egy fellépése során 15-20 kg zöldséget használ fel, de szó sincs pazarlásról, hiszen a tagok között van szakács is, aki a produkció után a “hangszerekből” minestrone levest, vagy lecsót tud készíteni.

 Visszatérve az LVO-hoz, a zenekar tagjainak az előadásokhoz minden nap új zöldségekből kell hangszert készíteniük, mert ha nem friss az alapanyag, nem lehet a megfelelő hangokon megszólaltatni az eszközöket. Az LG szabadalmaztatott inverter lineáris kompresszor technológiája erre a problémára is megoldást nyújt. Amikor ugyanis a zenészek az LG hűtőjében tárolták a zöldséghangszereiket, gyakorlatilag még egy hét után sem változott az eszközök hangja. Ezt az tette lehetővé, hogy inverter lináris kompresszor technológia segítségével sikerült kiküszöbölni a hosszú időn át történő élelmiszertárolás legnagyobb ellenségét, a hőmérséklet-ingadozást. Ez a technológia mindemellett alacsonyabb energiafogyasztást és kisebb zajkibocsátást is eredményez annak köszönhetően, hogy a fejlesztések révén sikerült csökkenteni a kompresszor mozgó alkatrészeinek súrlódását.

 

Forrás: http://www.dontwasteit.hu