Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az FKF Zrt. tájékozatót tart a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központban

  • 2016. február 11.
  • PKata

pusztazámosA Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalával együttműködésben 2016. február 11-én tájékoztatót tart a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központban keletkező komposzttal, annak felhasználási módjaival és értékesítésével kapcsolatban. Az FKF Nonprofit Zrt. a komposzt mezőgazdaságban történő felhasználásának elősegítése érdekében az érdi, és Érd környéki gazdaságok tulajdonosait fórum keretén belül személyesen tájékoztatja a pusztazámori telephelyen tárolt jó minőségű komposzt felhasználási lehetőségeiről, amely hozzájárulhat gazdálkodásuk hatékonyságához és környezettudatos működéséhez.

A lehetőséggel az őstermelőket, mezőgazdasági vállalkozásokat és az agrárkörnyezet-gazdálkodókat szólítják meg. A tájékoztató helyszíne: Polgárok Háza (2030 Érd, Alsó u. 1-3.) Időpontja: 2016. február 11. 17 óra.

 

A komposztról

Az állattartás visszaszorulásával a termőterületekre kijuttatott, természetes eredetű talajjavító- és tápanyagként szolgáló szerves trágya által nyújtott tulajdonságait a talajok rohamosan elvesztik. A tápanyag kimosódása, az erózió, a vízgazdálkodás leromlása, a talajszerkezet romlása, a biológiai aktivitás csökkenése révén Európában tizenhétszer gyorsabban pusztul a termőtalaj, mint ahogyan képződik, regenerálódik. Globális szinten az ENSZ jelentése szerint 60 éven belül minden termesztésre alkalmas terület eltűnhet, ami bár túlzó, de a probléma jelentőségét jól szemlélteti. A műtrágyák által bár tápanyaghoz jutnak a termesztett növények, az a talaj minőségét nem javítja, sőt egyetemi kutatások szerint az utóbbi 30-40 évben az élelmiszer- és takarmánynövények ásványianyag-tartalma rohamosan lecsökkent. A minőség a termesztésnél kezdődik, a termesztés pedig vesztésre áll. A szerves trágya pótolható több módon is, de legegyszerűbben kiváló minőségű komposzt termék felhasználásával. A szennyvíziszap bár szerves trágya, de annak alkalmazása talajtani szakvéleménnyel lehetséges csak, mely célzottan adott területre szól. Ennél sokkal egyszerűbb az általános fogalmazási engedéllyel rendelkező komposzt termékek használata, melyeket bárhová ki lehet juttatni, akár nitrátérzékeny területekre is.

komposzt

Ennek előnyeivel és módszereivel ismertetik meg az érdeklődőket. Röviden bemutatva a technológiát, amivel látszólag hulladékból, mégis hasznos alapanyagokból gyártanak kiváló minőségű talajjavító és tápanyagkiegészítő terméket. Az előadás során a termék tulajdonságait és felhasználási lehetőségeit helyezik előtérbe. A pusztazámori komposzt nem egy csodaszer, nem akarja kiváltani a jól bevált műtrágyákat. Épp ellenkezőleg: azokat kiegészítve, a talaj termékenységének növeléséhez járul hozzá leginkább. Segítségével a műtrágyák kimosódása megakadályozható, a talaj szerkezete, hő- és vízgazdálkodása javítható, a talaj pedig újra biológiailag aktívvá válik, kórokozók és gyomok nélkül.

Forrás: http://erdmost.hu