Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Bizottság lépéseket tesz a műanyagszennyezés csökkentése érdekében

  • 2018. február 12.
  • Csilla
Az Európai Bizottság kezdeti lépéseket tesz, hogy felhívja a figyelmet a műanyagszennyezésre, és megváltozassa a műanyaghoz való viszonyulásunkat.

A stratégia meghatározza a Bizottság szemléletét, hogy csökkentsék a műanyagszennyezés hatását, beleértve az egyszeri felhasználású műanyagokra vonatkozó jogalkotást.

„Az Európai Bizottság kezdeti lépéseket tesz, hogy felhívja a figyelmet a műanyagszennyezésre, és hogy megváltozassa a műanyaghoz való viszonyulásunkat”, ez a stratégia üzenete. Annak ellenére, hogy a probléma sürgős és jelentős, a Bizottságnak nem sikerült valódi változást elérnie, mondta Ariadna Rodrigo, a Zero Waste Europe termékpolitikájának képviselője. „A jogszabályok jó tesztek lesznek arra nézve, hogy az elkötelezett döntéshozók valóban foglalkoznak-e a műanyagszennyezés gyökereivel, kezdve a felesleges műanyag elemek megelőzésével és csökkentésével, amelyeket más alternatívákkal lehet helyettesíteni.”

„Az Európai Bizottság hajlandóságot mutat arra, hogy kezelje a műanyagválságot”, mondta Delphine Lévi Alvarès, a Rethink Plastic koordinátora, ”de most már szükségszerű, hogy a Bizottság mostani ciklusában ambiciózus jogszabályok hozzon létre, hogy drasztikusan csökkentsék azoknak a termékeknek a használatát, amelyek egyszer használatosak, valamint a csomagolóanyagokat.”

A Rethink Plastic üdvözli azt a tényt, hogy a Bizottság megkezdte a szándékosan hozzáadott mikro-műanyagok használatának korlátozását, a kozmetikai termékeknél és mosószereknél a REACH rendelet szerint, és reméli, hogy ez az összes mikro-műanyag átfogó tilalmához vezet. 

A Bizottság továbbá betiltotta a szennyező oxo-műanyagokat, azokat a "lebomló" műanyagokat, amelyek valójában apró részekre esnek szét, és hozzájárulnak a szennyező mikro-műanyagszennyezéshez az óceánokban és más ökoszisztémákban. „Ez egy fontos környezeti győzelem. Nincs helyük az oxo-műanyagoknak egy igazi körforgásos gazdaságban, a tilalomra igazán szükség van”, mondta Lévi Alvarès.

Ezenkívül, Rithink Plastic:

•Jónak találja azt a szándékot, hogy miszerint az Európai Unió piacán összes műanyag csomagolás újrafelhasználható vagy hasznosítható kell legyen 2030-ig. Habár egy tiszta cél távolléte, és az a tény, hogy az újrahasznosításnak költséghatékonynak kell lennie, csökkenti a cél hatását.  Ez egy igazi lehetőség arra, hogy az összes csomagolás mérgezőanyag mentes és környezetbarát legyen.

•Hangsúlyozza, hogy az önkéntes megállapodások és az ipar által tett ígéret a fejlődésre semmilyen módon nem helyettesíthetőek politikai intézkedéssel.

•Üdvözli azokat a lépéseket, amelyek megakadályozzák az előre gyártott műanyag pellet veszteséget, a második legnagyobb mikro-műanyag szennyezés forrást, és különösen a lehetséges fejlesztéseket a tanúsítási rendszerben a műanyag ellátási lánc mentén, hogy megelőzzék a pellet veszteséget.

•Üdvözli az új intézkedések fejlesztését, hogy csökkentse a veszteséget a tengeri horgászfelszerelésből, beleértve a lehetséges újrahasznosítási célokat vagy letéti rendszereket a dömping megakadályozására.

A Rethink Plastic szövetség elvárja az Európai Bizottságtól, hogy teljesítse az elkötelezettségeket adott időszakon belül, és hogy igazi globális vezetést mutasson egy olyan jövőbe, ami mentes a műanyag szennyezéstől.

műanyag szennyezés

Forrás: https://zerowasteeurope.eu/2018/01/the-european-commission-steps-forward...

Fordította: Kovács Viktória