Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az EU egy évvel elhalasztotta a fából készült csomagolóanyagok minőségérére vonatkozó szabálymódosítás bevezetését

  • 2005. február 28.
  • humusz
Amerikai nyomásra az EU egy évvel elhalasztotta a fából készült csomagolóanyagok minõségérére vonatkozó szabálymódosítás bevezetését.
Az amerikai kormány panasza szerint az új szabályozás 80 milliárd dollárnyi exportkiesést okozna az Egyesült Államoknak. A tagállamok hozzájárultak az intézkedés elhalasztásához egy évre - mondta az Európai Bizottság egészség- és fogyasztóvédelmi osztályának fõigazgatója, Robert Madelin.

- A kereskedelem fenntartása érdekében kockáztatjuk Európa erdeit. A módosítás szerint az EU-ba érkező árukat csak olyan ládákba és más faszerkezetekbe szabad csomagolni, amelyeknek deszkáiról, léceiről teljesen le van hántva a fakéreg. Ettől azt várják, hogy csökkenjen a fákat, erdőket károsító rovarok és férgek terjedése a kereskedelem útján. A szabálymódosításnak az eredeti terv szerint március 1-én kellett volna életbe lépnie. Az amerikai elnök kereskedelmi képviselője levélben kérte a halasztást, mondván, hogy az amerikai csomagolóiparnak nem volt elég ideje a felkészülésre, és a szabálymódosítás az EU-ba irányuló amerikai exportnak legalább a felét érintené. Az EU rendelkezése főleg két kártevő, az ázsiai szarvasbogár lárvája és a fenyőfákat pusztító fonalféreg távoltartására irányul.

GREENFO