Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az egyik fél komposztálásnak minősíti, a másik hulladékhigításnak - Mikor dönt a hatóság?

  • 2016. május 26.
  • PKata

almásfüzitőKét darab feketére festett fémhordó „díszítette” néhány nappal ezelőtt a Legfőbb Ügyészség Markó utcai épületének a bejáratát, mindkettőn a környezetre veszélyes hulladék jele. Ezzel fejezte ki a Greenpeace Magyarország környezetvédelmi egyesület, hogy véleménye szerint a Tatai Környezetvédelmi Zrt.-nek már egy éve mindenképpen fel kellett volna hagynia az almásfüzitői tározó veszélyes hulladékkal való befedésével.

 

Mi a kifogása az egyesületnek a cég munkájával kapcsolatosan? Az, hogy a humusz, amellyel a tározót kiporzás ellen lefedik, hulladékkal kevert. Ezt ugyan a cég komposztálásnak titulálja, de maga a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal is kimondta egy tavaly nyáron kelt határozatában, hogy a cég gyakorlatilag hulladékhígítást végez.

vörösiszap

A cég új engedélykérelmét eddig kétszer is elutasította a Kormányhivatal, sőt a tevékenysége miatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. A Kormányhivatal határozatait a cég megfellebbezte, s amíg nincs jogerős döntés, addig a tevékenységét tovább folytatja, s a tározóra még akár több tízezer tonna veszélyes hulladékot teríthet, ami a talajba szivárogva a Dunába juthat, s mérgezheti a folyót. Ennek megakadályozására, vagyis a jogi eljárás fölgyorsítására kérte most a környezetvédő szervezet a Legfőbb Ügyészséget.

A sajtótájékoztatón megjelent Deák Róbert, a Tatai Környezetvédelmi Zrt. cégvezetője is, aki kérdésünkre válaszolva kijelentette, hogy a vállalkozás érvényes engedély birtokában folytatja a tevékenységét. Arra viszont nem tért ki, hogy miért tart ez a tevékenységük már hosszú évek óta, miközben a kolontári vörösiszap-tározó lefedésével ehhez képest villámgyorsan végeztek.

 

Forrás: http://www.szabadfold.hu

Kép forrása: http://greenfo.hu

 

A témáról további beszámolókat olvashat: http://mno.hu és http://greenfo.hu