Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Autót csak kölcsönbe?

  • 2016. október 28.
  • PKata

elektromos_autó2030-ra az elektromos meghajtású járművek lesznek többségben a nagyvárosokban a szigorodó emissziós előírásoknak és az olcsóbbá váló technológiának köszönhetően.

Sokat segít az elektromos járművek elterjedésének, hogy a technológia költségszintje folyamatosan esik. A lítiumionos akkumulátorok 2010-ben még 1000 dollár/KWh-ba kerültek, ami 2015-re már 350 dollár/KWh-ra esett, s a következő évtizedben várhatóan 100 dollárra csökken, állítja a McKinsey & Co és a Bloomberg New Energy Finance közös jelentése. A két cég kivetítése szerint a gazdag nagyvárosokban, mint amilyen London vagy Szingapúr, 2030-ra a járműpark 60 %-át elektromos autók alkothatják az elektromos autók. Ez a helyzet ott állhat elő, ahol magas az egy főre jutó jövedelem és sűrűn lakott a város, vagyis zsúfoltak az utak. Az elemzés szerint közel 50 városnál van nagy esélye, hogy az elektromos járművek ilyen mértékben nyerjenek teret. (Magyarországon jelentős kedvezmények járnak az elektromos autókra!)

 

Elektromosra vágynak a magyarok

Már tíz éven belül többségben lehetnének az elektromos autók a magyar utakon a Forensis autóklub felmérése alapján. Az autósok jelentős része ugyanis legszívesebben már most is elektromos autót venne – de még drágállja és inkább kivár.

 

Új közlekedési modell

Szakértők arra is rámutattak, hogy az ilyen városokban nem feltétlenül az autók birtoklása lesz a favorizált modell. Ahogy a Tesla, az Uber és más cégek egyre inkább az önvezető autók megosztását propagálják, mint jövőbeli modellt, a metropoliszokban sokaknak már nem éri majd meg autót venni. Az autógyáraknak tehát át kell állniuk a tulajdonviszony-centrikus (értsd: autóeladási/vásárlási) modellről a szolgáltatás-központú jövőképre. (Van ahol az országok is támogatják az ilyen gazdasági modellek elterjedését!)

Az olajipari vállalatoknak, mint a benzinkutak üzemeltetőinek szintén át kell gondolniuk jövőstratégiájukat, miként tudnak elektromos töltőket felszerelni az üzemanyagtöltő állomásaiknál, de még inkább: autókölcsönzőket nyitni e helyeken. A BP főközgazdásza, Spencer Dale a Bloomberg New Energy Finance londoni konferenciáján elismerte: “Az elektromos járművek bármikor egy csapásra elterjedhetnek, mert a társadalmi preferenciák változását nem modellezhetjük,” azok nem megjósolhatók.

 

Jön a közös kocsi a saját autó helyett

Az autómegosztó – úgynevezett carsharing vagy drivesharing – szolgáltatások rohamos terjedése 10-15 éven belül teljesen megváltoztatja a globális és hazai autóhasználatot. A szemléletbeli váltás az autógyártók és a lízingcégek számára is lehetőségeket tartogat pozícióik megerősítésére.

 

Forrás: http://www.piacesprofit.hu/klimablog