Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Árcédulát a küldetéstudatra?

  • 2016. július 01.
  • PKata

2014-ben a Patagonia feloszlatta a fenntarthatóságért felelős részlegét….és erre a húzásra a vállalat nyilvánosság bevonásáért felelős részének alelnöke, Rick Ridgeway a mai napig büszke.

Egyik napról a másikra a kültéri ruházati márka elmélyítette elkötelezettségét a környezeti és társadalmi méltányosság felé azáltal, hogy fenntarthatósági csapatát decentralizálta és a tagokat egyenként kihelyezte olyan területeire a vállalatnak, ahol a legnagyobb befolyással bírnak. A fenntarthatóság a vállalatnál azóta egy olyan szintre fejlődött, ahol azt már mindenki a saját felelősségének érzi a Patagonia dolgozói közül. A hónap elején egy, a The Crowd által szervezett, a társadalmi felelősségvállalás vezette célokról szóló londoni eseményen, Ridgeway előadásában vissza-visszautalt a Patagonia küldetésére, ami a következőképpen hangzik: “Hozd létre a legjobb terméket, ne okozz felesleges kárt, arra használd a vállalkozásod, hogy inspirálj és megvalósíts a környezeti válságra születő megoldásokat.” – akár csak egy mantra.

“Sok céget látogatok meg és még nem találkoztam eggyel sem, amelyik annyira hű tudna maradni a küldetésnyilatkozatához, mint a Patagonia” – mondta. Közvetlenül a hallgatósághoz intézve szavait, hozzátette: “Ezt érdekes lehet végiggondolni a saját szervezetüknél. Gondolom a legtöbbüknek van küldetése, de hányan használják azt ténylegesen, mint útmutatót a napi, heti, hosszútávú és rövidtávú döntések meghozatalakor?” 

Nem mindig egyszerű ilyen értékeknek megfelelni. Ridgeway visszaemlékezett a 90-es évek közepére, amikor a Patagonia elkezdte termékeihez a 100%-ban organikus pamut beszerzését. Akkoriban nem volt elég organikus pamut hogy kielégítse a Patagonia anyagigényét. Ennek ellenére a vállalkozás nem adta fel és elkötelezte magát az ügy mellett. “Az biztos, hogy az első évet megszenvedtük” – ismerte el. “Ki kellett mennünk terepre és betanítani a gazdálkodókat, hogyan termesszenek pamutot, meg kellett tanulnunk hogyan kell organikusan gazdálkodni. Két-három évünkbe telt, mire helyreálltunk, de azóta minden év jobb profitot hoz és ez csak egyre jobb lesz.”

“Amit a magunkévá tettünk akkor, az az elköteleződés a környezeti felelősségvállalás felé, és az elköteleződés az üzleti értékek felé. Nem bántunk meg semmit. Ahányszor csak egy újabb kötelezettségvállalást teszünk, jobban teljesítünk vállalkozásként. Valószínűleg nekünk van a legerősebb mérlegünk a ruházati iparon belül.

Ridgeway beszélt arról, hogy a Patagonia céltudatosságát a saját személyzete hajtja, különösképpen a mérőszámok kimutatása terén. A cég egy sor olyan eljárással rendelkezik, amikkel különféle mutatókat mér, mint például az ellátási láncban egy-egy termék életútjának a hatását, kategóriákra lebontva. Néhány ezek közül az eljárások közül úgy lett létrehozva, hogy ipari szabványként szolgáljon (a Sustainable Apparel Coalition munkája révén), míg mások, Ridgeway szavaival élve, “házilag kifejlesztett módszerek”. “A tervezők használnak egy úgynevezett Yvon Scorecard mérőszámot, aminek célja, hogy ellenőrizzen bizonyos jellemzőket, amiknek meg kell felelnie a termékeknek. Ha nem éri el az elfogadható pontot, ejtjük a terméket, akkor is, ha bevételünk van belőle. Ez is, mint minden egyéb, a belső, munkatársak általi nyomásgyakorláson keresztül van kivitelezve”

A vállalat közismert a kockázatvállalásairól. A leghíresebb ezek közül a 2011-es “Ne vedd meg ezt a dzsekit” hirdetési kampánya. A szóban forgó kabát, az úgynevezett R2 az egyik legtöbbet vásárolt áruja volt a cégnek. Elkészítésének a környezetre gyakorolt hatása miatt, különösképpen a vízhasználat és a hulladékkeletkezés területén, példaként lett kiemelve, amivel a Patagonia rá akart világítani, hogy az ár, amit a környezet fizet magasabb, mint ami az árcédulán szerepel. Elismerve, hogy voltak feszültségek az üzlet terjeszkedése és a forrásokkal való gazdálkodás között, Ridgeway David Brower természetvédőtől idézett, nyomatékosítva, hogy egy halott bolygón nincs üzlet. “A nap végén rájövünk, hogy a vállalatunk kulcs teljesítménymutatói a bolygó egészsége körül forognak” - mondta. “A legjobb, amit tenni tudunk, az a törekvés egy olyan modell kidolgozására, ami a legjobb megoldást nyújtja a dilemmára, amivel szembenézünk.” Hozzátette: “Ha a legjobb terméket hozzuk létre, amit csak képesek vagyunk, és közben nem okozunk semmilyen felesleges kárt a természetben, és ha ezzel egyidőben bátorítjuk a vásárlóinkat, hogy csak azt vegyék meg, amire tényleg szükségük van, és amit megvesznek, használják ki maradéktalanul, ha segítünk megjavítani, ami tönkrement, és ha visszavesszük, ami már valóban használhatatlan… talán több megoldást teremtünk, mint problémát.”

Annak ellenére, hogy a Patagonia példát akar mutatni a felelős fogyasztás területén, azt is legfőképpen más vállalkozásoknak, Ridgeway elmondta, hogy a cég tisztában van vele, hogy az emberek még mindig többet vásárolnak, mint amire szükségük van, és hogy ezért nekik, mint a kereskedelmi ágazat részének felelősséget kell vállalniuk: “Nem vagyunk képmutatók, de nem is vagyunk ártatlanok ebben.”

 

fordította: Urbán Alexandra

cikk forrása: http://www.sustainablebrands.com/news_and_views/business_models/maxine_perella/can_you_put_price_tag_purpose_patagonia_highlights_val