Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ami elromolhat, azt meg is lehet javítani!

  • 2016. október 26.
  • P.Gabi
Szerző: 
P.Gabi

Örömmel olvastuk egy fenntarthatósággal foglalkozó blogon, milyen hasznosnak találják a magyarországi javítóműhelyek adatbázisában való keresést szolgáló, Humusz Szövetség adatbázisán alapuló mobilalkalmazást.

Az applikáció ingyenesen letölthető innen: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.humusz.workshop&hl=en

A blogbejegyzés így szól:

"Egy korábbi blogbejegyzésemben azzal foglalkoztam, hogy egyre több olyan közösségi mozgalom indul, ahol meghibásodott eszközök, használati tárgyak javításával, újrafeldolgozásával foglalkoznak a résztvevők. A Repair Café non-profit rendezvények alapötlete egy holland újságírónőtől ered, mára azonban világszerte ismertté vált a mozgalom. Az efféle műhelyek rávilágítanak arra, hogy az emberekben megvan a hajlandóság arra, hogy az elromlott eszközeiket megjavítsák, megjavíttassák; ahelyett, hogy rögtön újat vásárolnának. Ezzel nem csak pénzt takarítanak meg, de rengeteg hulladék keletkezésétől is megóvják bolygónkat. A svédek ezt annyira komolyan veszik, hogy a szerelőket segítő adókedvezménnyel igyekeznek támogatni a javítások költségének csökkentését, ezzel pedig a fenntartható fejlődést. Hazánkban pedig a közelünkben lévő javítóműhelyeket összegyűjtő mobilalkalmazásokkal próbálják arra sarkallni az embereket, hogy ne dobjanak ki azonnal mindent, ami meghibásodott.

A fenntarthatóság és a hulladékok viszonyának tekintetében ez utóbbiak megfelelő elhelyezése juthat eszünkbe először, azonban ha egy lépéssel megelőzzük ezt a megközelítést, akkor oda jutunk, hogy már azt is érdemes mérlegelni, hogy kidobjunk-e egyáltalán egy számunkra már haszontalannak tűnő dolgot.

Nyilván nem a naponta keletkező háztartási hulladékokról van szó ebben az esetben (habár abból is sok mindent lehetne komposztálni), hanem az olyan meghibásodott készülékekről-eszközökről, mint például egy kicsit sérült bringa, egy elromlott mosógép, egy képhibás monitor, vagy bármilyen olyan tárgy, amit mi magunk nem tudunk megjavítani, ám egy szerelő szakember, vagy hobbiszinten barkácsoló személy igen.

Svédországban egy új törvényjavaslat látott napvilágot a közelmúltban, amely a javítási díjak áfájának csökkenését hozhatja. Az eddigi 25 százalék helyett kevesebb, mint a felére csökkentenék a javítási költségek áfáját, 12 százalékra. A renoválásra szoruló tárgy pedig szinte bármilyen használati tárgy lehet, legyen az háztartási gép, ruha, vagy valamely közlekedési eszköz. Ráadásul, aki saját maga javítja meg használhatatlan eszközét, az a felmerülő költségek felét leírhatja az adójából. A fogyasztói ügyekért felelős miniszter, Per Bolund úgy véli, hogy az áfa- és adócsökkentés következményeképpen az ott élők racionálisabban fognak dönteni a meghibásodott eszközeik sorsáról.

Hazánkban is egyre divatosabb a meghibásodott tárgyak megjavítása, megjavíttatása, kiváltképp a fiatalok körében. A használt dolgok vásárlására szintén már-már közösségi szinten zajlik. Nagyszerű kezdeményezés a Humusz Szövetségtől, hogy a meghibásjavitomuhelyek.jpgodott értékeink gördülékeny javítása érdekében egy olyan mobilalkalmazást fejlesztettek ki, amely térképen jeleníti meg a hozzánk legközelebb eső műhelyet. Az applikáció a weboldalukon nagy sikerrel működő adatbázist veszi alapul. Remek megoldás például az alkalmazáson belül, hogy körülbelül harminc féle eszköz közül választhatunk, így biztosak lehetünk abban, hogy abban a műhelyben, ahova a program irányít minket, tényleg képesek megjavítani a használhatatlanná vált eszközünket.

Ha választani kellene, a bejegyzés kulcsszava inkább a javíttatás, mint a javítás lenne. Ugyan sokan szeretünk barkácsolni, és magunk megjavítani az egyszerűbb hibákat, sajnos sok esetben ütközünk olyan akadályokba, amelyek akkor és ott, hirtelen lehetetlenné teszik, hogy orvosoljuk a problémát. A csavarok örök fennakadást okoznak egy kezdő barkácsolónak. Sok esetben olyan speciális kötőelemekkel találkozunk, amelyhez egyedi – vagy egy átlagos háztartásban nem szokványos – csavarhúzó szükséges. Sajnos olyan is előfordul, hogy maga a konstrukció nem túl hosszú életű. Az okostelefonokkal kapcsolatban kaptak szárnyra olyan pletykák, hogy egyes mobilok átlagélettartama körülbelül két év; ugyanis ezután mind szoftver-, mind hardver-ügyileg elavultnak számítanak majd, így felesleges évtizedekig működőképes, drága alkatrészeket szerelni beléjük. Ezek kapcsán kerül képbe a javíttatás lehetősége, ugyanis az egy-egy eszközre szakosodott szakemberek kellő tapasztalattal rendelkezhetnek ahhoz, hogy a számunkra megfelelő megoldás kerekedjen ki. Ha időnk engedi, érdemes felkeresni több műhelyet is – akár az applikáció segítségével –, így még válogatni is tudunk a lehetséges megoldások között, amelyek közt nem csak minőségbeli, de árbeli különbség is lehet."

Forrás: http://chikansplanet.blog.hu/2016/10/24/ami_elromolhat_azt_meg_is_lehet_...