Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Allergiakiváltó mosóporok

  • 2005. március 02.
  • humusz
A francia sajtóban megjelent vizsgálati anyag öt, illatanyagával allergiát kiváltó mosóport nevez meg; kettõt - az Ariel (Alpesi Frissesség) és az Omo (Fehér Orgonák) egy-egy termékét - világszerte igen széles körben forgalmazzák.
Ezek a mosószerek egy, esetleg több allergizáló anyagot tartalmaznak 0,01 százalékot meghaladó arányban. A francia fogyasztóvédelem szerint elsősorban az allergiára hajlamos személyeknek nem ajánlott a mosóporok használata, de másoknak sem javasolt. Szaklapjuk megállapítása szerint "az ipari gyártóknak semmiféle kötelezettségük nincs a termék allergizáló hatására figyelmeztetni" (idén ősztől lesz erre vonatkozó uniós előírás), de egyes hatásokról tájékoztatni kellene, például az ekcéma kockázatáról, a mosópor légzésre gyakorolt kedvezőtlen hatásáról stb.
A franciák szerint a mosógépgyártók a vízzel való takarékosság jelszava alatt gyakran nem építenek mosógépeikbe tökéletes öblítési programokat. A víztakarékos gépek vásárlóit fel kell szólítani arra, hogy teljesen antiallergén mosószereket célszerű vásárolniuk.
GREENFO