Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Állásfoglalás az egészséges iskolabüfékért

  • 2004. november 29.
  • humusz
A hazai oktatási intézmények büféinek kínálata meglehetõsen sok kívánnivalót hagy maga után... Egészségesnek éppen nem mondható ropogtatni és szürcsölnivalók sorakoznak a polcokon, s miközben a büfé üzemeltetõje anyagi haszonra tesz szert, addig a gyerekek chipseken és cukros leveken nevelkednek... Rendben van ez így? (Népszabadság, Stop, Kisalföld )
Belgium is kitiltja az iskolákból a magas cukortartalmú üdítőitalokat és a csipsz-féle „szemétételeket” (trash food). A napokban közzétett intézkedést a túlsúlyos fiatalok arányának rohamos növekedésével indokolták. A probléma ismerős - miként az intézkedés sem szokatlan azokban az országokban, ahol komolyan veszik az egészséges generációért való felelősséget.

Közismert, hogy a gyermekkorban kialakult táplálkozási szokások egész életre meghatározóak és hogy a modern civilizációs betegségek nagy része a helytelen táplálkozásra vezethető vissza (túlsúly, magas vérnyomás, anyagcsere zavarok, fogszuvasodás, cukorbetegség). Közismert az is, hogy a magyar fiatalok egészségi statisztikája a belgiuminál sokkal szomorúbb. Elméletben ugyan nálunk is tisztában vannak az egészséges életmód fontosságával és elhivatott szónokokban sincs hiány – az iskolai büfék élelmiszereinek még sincs köze az egészséges táplálkozáshoz.

Ennek oka az, hogy a büfék választékát az egészségvédők elvárásai helyett a vállalkozók érdekei határozzák meg – az ő elsődleges céljuk pedig a nagy hasznot biztosító kólák, cukrozott „adalékitalok”, édességek, rágcsálnivalók forgalmának növelése. Ezt szolgálják az iskolákba telepített üdítőital automaták is. Az iskolák ugyan komolyan gondolják az egészséges életmódra nevelést, anyagi nehézségeik miatt azonban a bérleti díjért, vagy a helyette beígért alapítványi juttatásért kénytelenek gyakran megalkudni.

Megalkudnak a környezetvédelemben is. Miközben az iskola pedagógusai a hulladék megelőzés fontosságát oktatják, a büféik áruválasztéka az eldobó mentalitás nagyszerűségét hirdeti (a szemétdíjat is az iskola fizeti). Betétes csomagolású vagy kimért ital mutatóban sincs. Helyette a gyerekekkel kiürült aludobozokat préseltetnek, műanyagflakonokat zsugoríttatnak, Tetra-dobozok hajtogattatnak. A környezet nevében - mintha ezzel jóvá lehetne írni az eldobó csomagolásokra pazarolt nyersanyagokat, energiát – mintha így egy dekával is csökkenne az iskola hulladéka.

Alulírott civil szervezetek szerint az egészséges táplálkozás Magyarországon sem maradhat óhaj vagy erkölcsi kategória. Hosszú távon csak ott képzelhető el egészséges generáció, ahol az étkezés és a környezet is egészséges. Idő nincs. Önmagunk és a környezet becsapása helyett végre nálunk is lépni kell az iskolai üdítőital automaták eltüntetése, a büfék választékának megreformálása érdekében. Akkor is, ha ez – miként most Belgiumban – sérti a nemzetekfeletti italgyártó és csomagolóipari cégek érdekeit. További intézkedéseivel a magyar kormánynak segítenie kell az ipar és kereskedelem fenntartható fogyasztásra való átállítását és a komplex iskolai egészségnevelési programok végrehajtását.

A felelősség közös. Az iskolavezetés se feledje, hogy a bérlőivel kötött szerződésekben lehetősége lenne érvényesíteni az egészséges táplálkozással és környezetbarát üzemeltetéssel kapcsolatos elvárásokat. A kérdés így is megfogalmazható: vajon van-e jogunk a gyerekeket a fogyasztói társadalom nevében megfosztani attól, hogy legalább az iskolájukban megismerhessék az egészséges életmód alapjait, a környezettudatos fogyasztói alternatívákat? Ez az ország szomorú közegészségügyi statisztikáját ismerve- nem lehet kérdés. Hát akkor?


Budapest, 2004. november 24.

Hulladék Munkaszövetség

Csatlakozó szervezetek:

1. „A rák ellen, az emberért, a holnapért” Alapítvány
2. Tiszta Élelmiszerért Mozgalom
3. Védegylet
4. Kecskeméti Ifjúsági Otthon
5. Környezeti Tanácsadó Irodák Országos Hálózata
6. Környezeti Nevelési Hálózat Országos Egyesület
7. Ökológiai Stúdió Alapítvány
8. Tudatos Vásárlók Egyesülete
9. Független ökológiai Központ
10. Zöld Fiatalok
11. GATE Zöld Klub
12. EuroHungaricum Alapívány
13. Magyarország Természeti és Kulturális Örökségéért (MOTK) Alapítvány
14. Magyar Természetbarát Szövetség
15. Zöld Nők
16. Nők az Egészségért és Környezetért
17. PME
18. Göncöl Szövetség
19. Pécsi Zöld Kör
20. Körlánc Országos Egyesület
21. Somosi Kultúráért Egyesület Somosi Környezetnevelési Központ
22. Esze Tamás Alapítvány Klorofill Oktatóközpontja
23. Fauna Egyesület
24. Cseremely Környezetvédelmi Egyesület
25. Piliscsabáért Egyesület
26. Reflex Egyesület
27. Gödi Városfejlesztő és Szépítő Egyesület
28. Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány
29. Zöld Forrás Környezetvédő Egyesület
30. Lanius Természetvédelmi Egyesület
31. Dráva Szövetség
32. Somogy Természeti Öröksége Közalapítvány
33. Rügyecskék Alapítvány
34. Zöldgömb Sport Klub
35. Gaja Környezetvédő Egyesület
36. Zöld Akció Egyesület
37. SZIKE
38. Kerekerdő Alapítvány
39. Levegő Munkacsoport
40. Hajdúböszörményi Ifjúsági Természetvédő Kör
41. Középkertért Egyesület
42. Bodrog Egyesület
43. BOCS Alapítvány
44. Nyitott Kert Alapítvány
45. Baranya Megyei Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány, Erdőkerülő Egyesület
46. E-misszió Egyesület
47. Természet és Környezetvédők Solti Egyesülete, Teleki Sándor Oktatóközpont
48. Vackor Vár Erdei Iskola
49. Kiskunsági Nemzei Park Igazgatósága
50. Északerdő Rt.
51. Pannon Természetvédő Szövetség