Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Adományboltok Budapesten

  • 2018. szeptember 28.
  • Csilla

Az alábbi listánkban 10 budapesti adományboltot gyűjtöttünk csokorba, amelyeket érdemes felkeresni, ha olyan fölösleges holmink lenne otthon, amelynek tudnánk jobb helyet találni.

Az adományboltok egyfajta társadalmi vállalkozások. Általában főleg civilek által adományozott használt árukat értékesítenek, és gyakran alkalmaznak önkénteseket. Mivel a termékeket fölajánlás útján, ingyen kapják, az üzlet járulékos költségei pedig alacsonyak, ezért nagyon alacsony áron tudják őket eladni. Miután minden költséget kifizettek, az eladásokból származó maradék bevételt a szervezet által meghatározott jótékony célra fordítják. Az üzleti modell Angliából származik, de mára elterjedt egész Európában. (Forrás: Wikipedia)

 

  1. CSERITI: talán a legnagyobb adománybolt-hálózat, hat üzlettel operálnak Budapest-szerte, többek között Erzsébetvárosban, Óbudán és Csepelen. Ha pedig valami nagyobb tárgyat, például bútort adományoznál, a szállításban is segítséget kaphatsz.
  2. CSAK EGYET SZOLGÁLAT ADOMÁNYBOLT: a VI. kerületi bolt egyrészt a felajánlott adományokat juttatja el az arra rászorulóknak, másrészt az eladott tárgyakból (melyek közül online is szemezgethetünk) befolyó összeget a fenntartó szervezet tevékenységeinek finanszírozására fordítja.
  3. E-CHERRY ADOMÁNYBOLTOK: az E-cherry adományboltokat a főváros három különböző pontján is megtalálhatjuk. A hátrányos helyzetű emberek segítésén kívül fontos számukra a környezettudatosság is, így a megmaradt áru sem vész el, csak (sok esetben) átalakul.
  4. FILANTRÓPIA ADOMÁNYBOLT: Adománybolt egy fiatal, bájos kis üzlet, ami 2015 őszén nyitotta meg kapuit a Kodály köröndhöz közel. A boltot a Profilantrop Egyesület működteti, és azontúl, hogy a mélyszegénységben élőkön segít, egyfajta közösségi térként is funkcionál.
  5. MAGYAR VÖRÖSKERESZT ADOMÁNYBOLTJA: a Vöröskereszt a zuglói adományboltjukból befolyó összeget a széleskörű humanitárius tevékenységeik finanszírozására fordítják. Hasonlóan a többi bolthoz, ők is örömmel fogadják a jó állapotban lévő ruhákat, játékokat, és egyéb használati tárgyakat.
  6. MOZAIK ADOMÁNYBOLT: a Menedékház Alapítvány üzemelteti, akik kifejezetten hajléktalanok segítésével foglalkoznak, így a bolt eladói is fedél nélkül maradt emberek közül kerülnek ki, így biztosítva nekik bevételi forrást.
  7. NARANCSLIGET ADOMÁNYKÖZPONT: a Síp utcában található Narancsliget Adományközpontba bevitt tárgyak több módon is gazdára találhatnak: egyrészt a boltban értékesítik őket, másrészt havonta ruhabazárt rendeznek, majd a megmaradt adományokat segélyszervezeteken keresztül osztják szét.
  8. SZIA ADOMÁNYBOLT: a Szabad Iskoláért Alapítvány által működtetett adománybolt profilja egy kicsit eltér a többi üzletétől, nagy hangsúlyt fektetnek az oktatásra: bevételeikből támogatják a kooperatív pedagógia terjedését, illetve szívesen fogadnak szellemi adományokat.
  9. KÖZ-ép-PONT: adománybolt, alkotóműhely és közösségi tér a Kiss Altábornagy utcában. Az alapítók hangsúlyozottan jó minőségű, még használható tárgyakat, főként az idénynek megfelelő ruhákat, táskákat, cipőket, további háztartási cikkeket, lakberendezési kellékeket várnak az adományozóktól. Ezek egy részét rendkívül olcsón eladásra kínálják, míg a többit rászoruló családokhoz és karitatív szervezetekhez juttatják el. A már nem használható tárgyakat pedig igyekeznek újrahasznosítani az alkotóműhelyükben.
  10. KOCKA ADOMÁNYBOLT: olyan használati tárgyakat gyűjtenek, melyek egyrészt azoknak az embereknek a szükségleteit elégítik ki, akik teljes áron nem jutnának a termékekhez, másrészt lehetőséget adnak arra a típusú tudatos vásárlásra, a 'másárlásra', amely az újrahasznosítás, az újrafelhasználás és a "javítsd meg" fenntartható elvét követi. A felajánlott tárgyak egyrészt olcsón megvásárolhatók, másrészt családsegítő és támogató intézményekkel együttműködve még kedvezményesebb vásárlási lehetőséget biztosít a nehéz körülmények között élő családoknak.

A fenti lista 2018 őszén készült. A publikálás pillanatában mindegyik felsorolt adománybolt üzemelt.

 

Források: We Love Budapest / index.hu / Adományboltok Éjszakája 2018

Kép forrása: Cseriti