Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Add tovább, mert lesz még hidegebb is. Givebox.

  • 2017. szeptember 28.
  • sklania

A tavalyi kemény tél egyik nagy visszhangot kapott jótékonysági megmozdulása volt a Szabadfogas akció; tömegeket mozgósított, országszerte kikerültek a jobbára civilek által felajánlott télikabátok a közterületekre. Külföldi példát ültettünk át hazai viszonyokra. A szibériai hideg ráirányította a figyelmet a fedél nélkül élők sanyarú helyzetére; a  közösségi médiában futótűzként terjedtek a képek fogasokon lógó nagykabátokról, szelfikről.

Írtam akkor egy jegyzetet (a cikk végén láthatod), amit nem mindenki értett, nem ezt várták ezen a felületen. Kritikával illettem a látványakciót – páran számon kértek miatta. (21 évesen főiskolásként szakmai gyakorlat címén fél évet töltöttem hajléktalanszállón, szociális munkásként van némi rálátásom az ellátórendszer működésére és a problémakörre.)

A Szabadfogas akció – ahogy várható volt – végül pár nap alatt be is fuccsolt. Tele lettek az utcák télikabátokkal, de a rászorulókat (sem a hajléktalanokat, sem a tanyákon fagyoskodó időseket) nem különösebben hatotta meg. Egymást hatottuk meg voltaképpen ezzel a jótékonysági izgágasággal. Az élelmesebb embertársak ellenben rárepültek a kitelepített ruhaneműkre s elkezdték kiválogatni az értékesíthető darabokat… 

Budapest egyik elegáns sétálóutcájában, egészen pontosan a Lövőház utca 29. sz. alatti társasház bejáratához évek óta ki van állítva egy nyitott polc, felette egy tábla látható Givebox – Adománydoboz – felirattal.

Van, hogy a polc teljesen üres, van, hogy pár ruhadarab és egy-egy cipő árválkodik rajta, s van, hogy tele van elvihető ruhaneművel. Bárki vihet bármit (jellemzően öltözéket), s bárki elvihet bármit onnan. Soha nem látok földre szórt holmikat, legfeljebb a ruhák és a lábbelik vannak kicsit felforgatva a polcokon, és ebben az elegáns, forgalmas sétálóutcában a Givebox látványa sem zavar senkit – a közelben lakókra, vendéglátósokra gondolok. Beszüntethették volna, mondván, zavarja az utcaképet. Akkor is nyitva állt, amikor az emberek nagy elánnal hordták megunt, kinőtt, elhasznált télikabátjaikat az utcára (szellőztetni). A Givebox híre nem söpört végig a Facebookon, szép csendben túlélte a Szabadfogast.

Mit tehetsz? Például utánajárhatsz, hogy van-e lehetőség Giveboxot nyitni a lakókörnyezetedben? Megkérdezheted a lakótársakat, az önkormányzat illetékesét. A Lövőház utcai Giveboxot a társasház közös képviselője hívta életre, és a jó fej lakóközösség partner volt ebben.

 

Nem pusztán szociális érzékenységre vall egy nyilvános adománypont; praktikus haszna is van, hisz nem feltétlenül csak szegények és hajléktalanok vihetnek el holmikat. (Külföldön számos példa akad erre, s nemcsak ruhaneműnek, hanem könyveknek és gyerekjátékoknak is rendszeresítenek magánkezdeményezésre Giveboxokat.) A rászorulókat – és a tavalyi jegyzetem erre hívta fel a figyelmet – egész évben lehet segíteni karitatív szervezeteken, szociális intézményeken keresztül. 

 

forrás:

https://eletszepitok.hu/add-tovabb-givebox-adomanypontok/