Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

8 zöld tipp iskolakezdéshez

  • 2017. augusztus 28.
  • Peti

Minden évben visszatérő stressz és probléma az iskolakezdésre való készülés, szülőket és a pénztárcájukat egyaránt megterheli.  Legyen ez idén másképp! Összegyűjtöttünk pár ötletet, hogyan tudjuk környezetkímélőbben, gazdaságosabban „megúszni” idén a suli kezdést. school

1. Gondolkodj előre!

Készítsünk listát a szükséges tárgyakról,  mérjük fel mit lehet felhasználni tavalyról előző évekről, vessük össze ezeket az iskolától kapott listával. Már ki is pipálhatjuk a listánkon  ami megvan. 

 

2. Kreatív redizájn!

Gyakran probléma a gyerekeknek a megunt, használt tolltartó, táska stb. Ezeket együtt újradíszíthetjük, feldobhatjuk ezzel kialakítva egy kellemes közös programot.  A gyerekek  nem csupán élvezik a közösen eltöltött időt, de az általuk készített dolgaikra jobban is vigyáznak.

Tippek: 

http://roomlybox.cafeblog.hu/2014/08/23/diy-25-kreativ-tolltarto-sulikezdesre/

http://www.praktika.hu/kreativ/ujra-hasznos/4172-tanulosarok-tiniknek

http://www.praktika.hu/kreativ/ujra-hasznos/4150-tanulosarok-nagylanyoknak

 

3. Csere-berélj!

Összeülhetünk ovis társak, osztálytársak szüleivel, szomszédokkal, barátokkal és elcserélhetjük például a jó állapotú, de már megunt tolltartót ezzel vásárlás nélkül hozzájutva  az „új” darabhoz.

 

4. A használt cucc is lehet jó!

Böngészhetünk a használt cuccok börzéjén is.  Itt olcsóbban, néha ingyen is hozzá lehet jutni remek darabokhoz. 

http://hasznalttankonyvek.hu/

http://www.hasznalttankonyv.hu/

 

5. Válaszd az újrahasznosítottat!

Válasszuk a környezetbarát tollat, újra papírból készült füzetet, lakk- és festékmentes ceruzákat, újratölthető tollat, ceruzát, fa- vonalzót, hegyezőt. 

Táskáknál érdemes kényelemre, tartósságra törekedni, de ezekből a termékekből is fellelhetünk újrahasznosított anyagokból készült darabokat. újrapapír füzet

 

Papír-írószer:

http://www.humusz.hu/kiadvanyok/ujrapapir-fuzet

http://zoldzug.hu/node/1679

http://www.zoldbazar.hu/kornyezetbarat-iskolaszer/fuzetborito.html

 

Táska: 

https://www.meska.hu/Termekek/Kategoria:Hatizsak,Technika:Ujrahasznositottalapanyagbolkeszulttermekek/legujabb/1?q=b3Blbl9jYXRzPTEmY2F0X2lkPTQ2NSZ0ZWNoX2lkPTUwNCZvcmRlcm5hbWU9bGVndWphYmI=&lsrc=lm

http://medencedesign.com/taskak

https://pictureshop.hu/termekkategoria/kiegeszitok/taskak/

 

6. Figyeld a jelzéseket!

Érdemes megvizsgálnunk a termékeket, hogy rendelkeznek-e valamilyen környezetkímélő tanúsítvánnyal, ezeket különböző emblémák jelölhetik.  (Természetesen, ha egy terméken nem szerepel valamelyik elfogadott embléma ez nem zárja ki, hogy környezetbarát)

FSC

Az FSC tanúsítványa szavatolja, hogy az ilyennel rendelkező erdőgazdaságok, faipari üzemek, bútorgyárak stb. elfogadják és betartják az FSC szigorú szabványait és előírásait, és az általuk forgalmazott termékek megfelelnek a környezettudatos és társadalmilag felelős termelés, gyártás feltételeinek. A minősítés során figyelembevett szempontok közé tartozik például, hogy a fakitermelés és az erdő(újra)telepítés folyamán érvényesül a biodiverzitás és az ökológiai egyensúly fenntartása, illetve biztosított az érintett területeken a helyi dolgozók és lakosság jogainak és érdekeinek érvényesülése is. 

 

 

környezetbarát termék logo

A KÖRNYEZETBARÁT TERMÉK embléma a termékek környezetbarát vagy környezetkímélő jellegét tanúsítja. 

 

 

eu_ecolabel_logo

A környezetbarát termékek és szolgáltatások európai védjegye.   Ez a címke garantálja a fogyasztóknak a termék kiváló környezeti tulajdonságait és a magas minőségét.

 

 

7. Kulacs és Uzsonnásdoboz!

Sok csomagolóanyagtól menthetjük meg a kukát, ha a tízórait uzsonnásdobozba és újratölthető kulacsba tesszük. A szendvicset nem kell fóliába, de még papírszalvétába sem csomagolni, a dobozban nem szárad ki, és még egy kis idényzöldség is férhet mellé. A gyerkőcök szeretni fogják saját, egyedi kulacsukat, és a benne található házi készítésű italt is, ezzel megelőzhető, hogy drága (és egészségtelen) üdítőitalra pazaroljunk. 

 kulacs

8. A kevesebb néha több!

 Bár gyakran nagyon kecsegtető áron, olcsóbban jutunk hozzá, ha egyszerre több terméket vásárolunk, (Figyelem! néha ez a duplacsavar a marketingben hisz megszoktuk, hogy olcsóbb ha több termék össze van csomagolva vagy nagyobb kiszerelésben jutunk valamihez, de mivel ezt már az árusítók is tudják ezért gyakran amikor az egységárra pillantunk fedezzük fel hogy bizony a kisebb csomagolás az olcsóbb) de legtöbbször teljesen szükségtelen a második harmadik darab, így rosszabb esetben például egy ragasztó esetében ami az idő elteltével beszárad bontatlanul dobhatjuk a kukába.

 

szerző: Domonyik Panka