Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

7 nap, 7 könnyű lépés – Legyetek ti is divatforradalmárok!

  • 2017. április 27.
  • CsViki

„Április 24–30. között rendezik a Fashion Revolution Weeket, amelyhez idén Magyarország is csatlakozott. A Fashion Revolution egy globális mozgalom, amely a divatipar fenntarthatóságáért és méltányosságáért szólal fel a világ 90 országában. Hogy ez pontosan mit takar, miért is fontos, mi közötök / közünk van hozzá egyszerű divatszeretőként vagy ruhavásárlóként? Arra gondoltam, a Fashion Revolution Hét minden napjára hozok valamilyen ötletet, hogy az alapoktól indulva a hét végére igazi divatforradalmárokká váljatok" - írja Mengyán Eszter a hollyduck.hu.

Lássuk a hét pontot és Mengyán Eszter saját kutatómunkáján alapuló ötleteiből egy kis ízelítőt. 

 

Farmerzseki

 

 

1. NAP – Keressetek rá a #whomademyclothes hashtagre az Instagramon

 

„Ez egy bemelegítő gyakorlat, hogy kicsit ráhangolódjatok a témára, és megérezzétek a vásárlók erejét. Vásárlók vagytok ti is, én is, és ha belegondoltok, sok esetben semmit nem tudunk a ruháinkról.”

Legyetek kíváncsiak rá, ki készítette a ruháitokat!

„Vásárlóként kicsi az esélye, hogy ezt kiderítsük, de a legszebb az egészben, hogy sokszor maga a márka sem tudja, ki készítette a ruhát, amelyet elad nekünk. A divatipar ugyanis profitorientált, globális iparág, amely szinte teljesen átláthatatlan a munkák kiszervezése, az alapanyagok, a késztermékek ide-oda utaztatása miatt. Ez az átláthatatlanság pedig ahhoz vezet, hogy szinte semmit nem tudunk arról, kik, milyen körülmények között, milyen áron készítették a ruháinkat.

Aztán amikor bekövetkezik egy hatalmas tragédia (2013. április 24-én, tehát pont ezen a napon omlott össze egy nyolcemeletes bangladesi ruhagyár, ahol több mint ezer munkás lelte halálát), akkor kiderül, hogy óriási a baj: éhbér, gyerekmunka, környezetszennyezés, állatkínzás, kizsákmányolás, szeméttermelés.”

 

2. NAP – Nézzétek meg a The True Cost című filmet

„[...]belépőnek ez a film kötelező.”

 

3. NAP – Egyszerűen csak rámoljátok át a szekrényeteket!

„De ne csak ímmel-ámmal, hanem minden egyes polcot pakoljatok ki, hajtsátok át a ruhákat. A rendezett szekrényben sokkal könnyebben megtaláljátok, amit kerestek, jobb belenézni. Ráadásul azon is meg fogtok döbbenni, mennyi régen látott ruhával találkoztok majd. Mikor is volt rajtatok utoljára? Három éve? Öt? Soha? Mi legyen a sorsa? Menjen? Maradjon?”

 

4. NAP – Figyeljétek az eseményeket! Informálódjatok online!

„Ma már nagyon sok olyan eseményre el lehet jutni, amely a környezetvédelemmel, fenntarthatósággal vagy a fenntartható divattal foglalkozik. Ezeken egy csomó érdekes információ birtokába juthattok.”

 

5. NAP – Keressetek elő egy ritkán vagy soha nem viselt ruhát a szekrényetekből és vegyétek fel ma azt!

És aztán viseljétek rendszeresen. A fenntarthatóság érdekében, mielőtt ruhát veszel, „tedd fel magadnak a kérdést: Viselni fogom ezt a ruhát legalább harmincszor?”

 

Ruhacimke

 

 

6. NAP – Nézzétek meg a kedvenc ruhátok címkéjét

„Vásárlóként nagyon nehéz a tájékozódás, ha az üzletekben egy 3 x 5 centis cetli alapján kell kideríteni, ki, mikor, miből készítette a ruháitokat, ráadásul a kezeléssel kapcsolatos tudnivalók is ezen a cetlin szerepelnek.

Vannak olyan listák, amelyek segítenek, kereshetitek a fenntartható divattervezőket, de mindig járjatok utána a dolgoknak...”

 

7. NAP – Idézzétek fel a kedvenc ruhátok történetét

„Valamikor a főiskolai éveim alatt volt egy farmerom, amit az első (második? harmadik? maradjunk abban, hogy az egyik első) ösztöndíjamból vettem. Méregdrága volt és olyan csípőszabása, hogy Britney Spears is megirigyelte volna.

Persze, ma már teljesen elképzelhetetlen, hogy viseljem, de akkor annyira szerettem, hogy amikor már rongyosra koptattam, komolyan eszembe jutott, hogy bekereteztetem és felakasztom a falra faliképként. Nem történt meg, de az emléke megmaradt.

Azok a ruhák, amelyeket szerettek, tovább ott maradnak a gardróbotokban. <3

Biztosan van nektek is ilyen ruhátok.”

 

Mengyán Eszter divatforradalmi lendületet adó cikkét teljes terjedelmében a holyduck.hu-n olvashatjátok.