Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

5+1 alkalmazás az élelmiszerpazarlás ellen

  • 2017. január 25.
  • PKata

fodd_appAz élelmiszerpazarlás ellen tenni egyáltalán nem olyan bonyolult, mint hangzik. Ha pedig van egy okostelefonunk, akkor szinte gyerekjáték. A Maradék nélkül oldal gyűjtötte össze a telefonra letölthető alkalmazásokat.

 

 

1, A Good Opportunity: Ez az alkalmazás talán a legösszetettebb mind közül a legtöbb otthon felmerülő kérdésre választ ad. Segítségével számtalan élelmiszerről kaphatunk tárolási tippeket (hova tegyük a hűtőben, hány napig tárolhatjuk, meddig áll el a fagyasztóban stb.), tápanyag-információkat és megtudhatunk egyéb érdekességeket is. Még egy hasznos menüpont az adagméret-adatbázis. Ebben kiválaszthatjuk, hogy milyen élelmiszert hány főre szeretnénk elkészíteni és az app megadja a főzéshez szükséges súlyt. Ez is sokat segíthet a maradékok megelőzésében.  Gondoljunk csak a tésztafőzésre: hányszor fordul elő, hogy megmarad egy fél adag vacsora végén, amivel már nem tudjuk, mit kezdjünk? Az adagméret ebben nyújt segítséget. Az alkalmazásban vezethetünk ezen kívül bevásárló listát és a rendelkezésünkre álló alapanyagok segítsgével kereshetünk recepteket is.

 2, Food Waste Calculator: Egy nagyon egyszerű alkalmazás a Food Waste Calcualtor, amelyben mi magunk vezethetjük, hogy hány grammot dobtunk ki egy-egy gyakran fogyasztott élelmiszerből hetente. Az app összegzi a bevitt eredményeinket és a pazarlásunk pénzbeli értékére is ad egy megközelítő árat. 

3, Shelf Life: A Shelf Life valójában egy emlékeztető alkalmazás: a számunkra kritikus élelmiszerek fogyaszthatósági idejét bevihetjük az alkalmazásba és a kritikus dátum előtt jelez, hogy ne feledkezzünk meg az adott élelmiszerről.

4, Foodfully: A Shelf Life-hoz hasonlóan ez az alkalmazás is emlékeztető funkcióval bír, de ezen kívül találhatunk benne hasznos recepteket és élelmiszerpazarlás elleni tippeket is.

5, Home composting: Ez az app nem a felesleg megelőzésében, hanem annak kezelésében segít. Hasznos tippeket és leírást találhatunk a komposztálásról, valamint a tudásunkat is tesztelhetjük komposztálással kapcsolatos kvízekkel.

6, Redinner: A Redinner egy magyar alkalmazás, amelynek segítségével olcsóbban juthatunk az éttermekben a nap végén megmaradt élelmiszerekhez.

 

Forrás: http://maradeknelkul.hu