Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

50 milliárd egy új hulladékégetőre

  • 2017. március 06.
  • Csilla
Kiírták az ország második hulladékégetőjének tenderét. A kiírás egyik érdekessége, hogy a címében nincs szó sem hulladékégetésről, sem energiatermelésről. A felhívás olyan projektre vonatkozik, amely „energiahatékonysági elemekkel” hasznosítja a szennyvíziszapot - szúrta ki a Világgazdaság.

Szerkesztői megjegyzés: A projektről egy korábbi ÚjraSzedve cikkben már írtunk. Nagy problémának tartjuk egy újabb égető megépülését, amikor a szelektív gyűjtés arányának növekedésével és a környezettudatos életmód elterjedésével az égetésre kerülő hulladék mennyisége éppen hogy csökkeni fog a jövőben. A Humusz, MTVSZ és Greenpeace közös állásfoglalását a hulladéjégetéssel kapcsolatban itt olvashatják.

hulladékégetés

E tevékenység pedig megtalálható azok között a települési vízellátáshoz és szennyvízkezeléshez tartozó prioritások között, amelyek támogathatók az uniós operatív programok közül a KEHOP 2. keretéből. A kiírás szerint a szennyvíziszapot talajjavításra is kell majd használni a mezőgazdaságban.

A kiírás szerint a projekt legfeljebb 50 milliárd forintos uniós támogatást kaphat 75 százalékos intenzitással és a magyar állam társfinanszírozásával. Bár a hulladékégető (a szakma a hulladékhasznosító, röviden „huha” kifejezést használja) mellett számos más, a szennyvíz kezeléséhez kapcsolódó létesítményt is meg kell majd építeni, a forrás nagy részét várhatóan a Huha 2.-re fordítják.

Az 50 milliárdos tétel már felbukkant a korábbi becslésekben és Szabó Zsolt fejlesztési államtitkár nyilatkozatában is, amelyben erőműről esett szó, és a szennyvíziszap mellett a hulladék majdani energetikai hasznosításáról is.

A leendő hulladékégető helyszínét a tenderkiíró fejlesztési tárca nem jelölte meg, de néhány hete Szabó Zsolt a központi régióban létesítendő, öt év alatt felépítendő erőműről beszélt. Korábban pedig elhangzott, hogy a létesítmény Dél-Budán vagy Budától délre épülne. Piaci várakozások szerint a tender befutója – esetleg egyedüli pályázója is – a főváros lesz, a kivitelező pedig a kisképünkön látható rákospalotai hulladékégető (Huha) tulajdonosa és üzemeltetője, a Fővárosi Közterület-kezelő Zrt. lehet.

Kétszáz megawattos lesz az erőmű

A vg.hu által kiszúrt, a  napokban megjelent felhívás szerint olyan létesítménnyel lehet pályázni, amely képes évi 180 ezer tonna, 25 százalékos szárazanyag-tartalmú szennyvíziszap energetikai hasznosítására, megújuló forrásból évi 3,39 petajoule energiát állít elő, és rendelkezik további 200,31 megawattnyi, szintén megújuló alapú energiatermelő kapacitással. Adott az is, hogy a beruházás révén mennyivel kell csökkennie az ország üvegházhatásúgáz-kibocsátásának.

 

Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2017/03/03/50-milliard-egy-uj-hulladekegetore