Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

4 tonna hulladéktól mentesült a Tisza

  • 2018. március 29.
  • CsViki

Télen is aktívak a PET kalózok a Tisza árterének takarításában. Február végén négy napon át gyűjtötték, szelektálták, majd tömörítették a hulladékot Tiszaszalkánál egy Natura 2000-es ártéri területről a lelkes önkéntesek. A beszámolót az egyik résztvevő, Ivánfi Csanád készítette.

Az első PET Kupám a 2017-es volt, ami „függővé” is tett, így nem volt kérdés, hogy a téli ártéri takarításon is részt veszek a barátaimmal, amire egyfajta bemelegítésként tekintettünk a nyári megmérettetés előtt. A februári zimankóban melegünk nem volt, sőt, kisebb havazást is kaptunk a nyakunkba, így jól jött a terepen a forró kávé és tea. Az igazán kemény munka azokra várt, akik két napon át a metsző hidegben motorcsónakkal mentek végig a Tisza felső szakaszán, hogy – több helyen is partra szállva – felmérjék, hol és milyen fokú az ártér szennyezettsége mostanság, vagyis, hogy mi várhat ránk majd a nyári PET Kupán.

Télen még nem jártam a Tiszán, de ilyenkor is szép látványt nyújt, ahogy az ártéri erdő is – de csak azokon a részein, ahol már kitakarítottuk. A hulladék sok helyen kiterjedt szőnyeget alkotott, ami könnyű prédát jelentett a szedést tekintve, de a szemnek nehéz volt feldolgozni a látványát. 

A vízen hatalmas csapatokban telelnek a madarak, főleg a vadkacsák. Nagy élmény volt látni őket a több száz zsáknyi szeméttel megpakolt hajónkról, a szalkai erdőtől a vásárosnaményi kikötőig csorogva. Összesen 60 m3 hasznosítható hulladék gyűlt össze, a szelektálás után pedig egy bálázógép is bevetésre került, amellyel 12 000 darab újrahasznosítható pillepalackot sikerült összepréselni 21 bálába.

 

4 tonna hulladéktól mentesült a Tisza

 

Monitoring
A takarítás egyik napján, egy 10×25 méteres területen monitoringot is végeztünk. Ezen az adott területen minden egyes hulladékfajtát darabra megszámoltunk. A végeredmény 3039 darab lett, ebből – fajtáját tekintve – 2921 darab volt a műanyag. A legtöbb természetesen a PET-palack volt, illetve a polisztirol és púrhab darabkák, de többek között találtunk 19, szinte teljesen ép villanykörtét, 21 papucsot, 30 dezodort és egy labdát is. Kíváncsian várom, hogy ha az idei PET Kupán augusztusban kikötünk ezen a szakaszon, vajon lesz-e még látszatja a téli takarításnak.

 

Hasznos és hasznosíthatatlan
A szemétszedésben és a préselésben a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai is részt vettek. Telephelyükről a hulladékot a közszolgáltató (Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.) – a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) segítségével – térítésmentesen a nyíregyházi válogatóműbe és a hulladéklerakóba szállította. A haszonanyagokat pedig tovább értékesítette egy hulladékhasznosító cég (Loacker Kft.) felé. 

A haszonanyag – műanyag – tömege 1650 kg (1,65 tonna) volt, míg 2420 kg (2,42 tonna) a hasznosíthatatlan/válogatatlan hulladék tömege. Így összesen több mint 4 tonna hulladék került ki az ártérből, amelynek 41%-a volt hasznosítható – derültek ki a végleges számok Hankó Gergelynek, a PET Kupa projekvezetőjének beszámolójából.

Az ártéri takarítás részleteiről videók és képek is megtekinthetők a PET Kupa weboldalán

 

Forrás: ingreen.hu