10 tipp: ki ne dobja megunt telefonját, van egy csomó dolog, amire még használhatja

  • 2018. január 02.
  • CsViki

Míg tavaly 1,47 milliárd, addig idén várhatóan 1,53 milliárd új okostelefon talál gazdára világszerte az IDC piackutató cég adatai szerint. Hatalmas mennyiség ez, és érdemes belegondolni abba, hogy ha ennyi új mobil kerül piacra, akkor vajon mennyi régi landol majd a fiókok mélyén. Vélhetően tetemes mennyiség, még akkor is, ha a régebbi telefonok jó részét újraértékesítik, elajándékozzák vagy újrahasznosítják.

A fiók azonban nem a legjobb hely a megunt, kicsit már belassult régi mobiloknak, ezért mutatunk tíz tippet, hogy mire használhatjuk ezeket a jobb sorsra érdemes telefonokat - írja a hvg.hu

 

Infravörös távirányító

 

Infravörös távirányító

A régi "butamobilok" korában a drágább készülékekre azért került infravörös port, mert annak révén vezeték nélküli, bár igen lassú adatátviteli kapcsolatot lehetett létrehozni a telefonok között. Ma már az okostelefonokon is felbukkan az infravörös port, de teljesen más célból.

Itt már nem az adatátvitel, hanem a távirányítási lehetőség a fő felhasználási lehetőség. Vagyis egy infraportos mobil egy rövidke betanítást követően sokféle háztartási eszközt távirányíthat, legyen szó televízióról, hifiről vagy akár légkondicionáló berendezésről. Tönkrement a tévé gyári távirányítója? Nem kell drágán újat venni, helyette használhatjuk akár a régi mobilunkat is.

Az infrás készülékeken általában már alaphelyzetben található valamilyen gyári távirányító szoftver. Ha esetleg nincs, vagy nem vagyunk elégedettek vele, akkor érdemes lehet kipróbálni az ASmart Remote IR alkalmazást.

 

Okos távirányító

A közelmúltban forgalomba került okostévék már nemcsak infravörös módon távirányíthatók, hanem akár az otthoni wifi-hálózatunk segítségével is. Sőt, ily módon nem egyszerűen csak a tévé alapfunkcióit lehet távvezérelni, hanem sokkal könnyebben pötyöghetünk be például egy webcímet a tévé böngészőjébe, vagy könnyebben használhatjuk a készülék smart funkcióit.

Míg infraport viszonylag kevés mobilon található, addig wifi nélküli okostelefont szinte nem is tudunk elképzelni. A régi mobilunkra egyszerűen csak le kell tölteni a tévénk gyártójának dedikált alkalmazását, amivel ha esetleg nem lennénk elégedettek, akkor kipróbálhatunk egyéb alternatív megoldásokat is. Például az AnyMote Universal Remote + WiFi Smart Home Controlt.

 

Megunt mobilból autós navigáció

 

Navigációra fel!

Ha azzal jön valamelyik nagyszülőnk, hogy GPS-navigációt szeretne vásárolni a régi kisautójába, ne engedjük neki, hogy valamilyen gagyi eszközt vásároljon erre a célra. Inkább ajándékozzuk neki a régi mobilunkat egy pár ezer forintos autós tartó és szivargyújtós töltő kíséretében.

A Waze és az egyéb masszívan online funkciókra épülő navigációs szoftverek futtatásához mobilnetes SIM-kártyára is szükség van. De tökéletesen megfelelhet a célra valamilyen offline alkalmazás, melynek negyedévente történő térképfrissítése nem túl nagy ördöngösség.

Remek ingyenes szoftver a korábban a Nokia által fejlesztett Here WeGo, ha pedig fizetni is hajlandóak vagyunk az alkalmazásért, akkor érdemes néhány pillantást vetni a Sygicre. Amennyiben a jövőbeli felhasználó csak hazánkban autózik, lehetőség szerint elég letölteni/megvenni a magyar térképet, nem lesz szükség egész Európára.

 

Zenelejátszó a kocsiban

Ha a régi mobilunk belső memóriája nem is túl nagy, néhány ezer forintért vásárolhatunk hozzá egy olyan parányi memóriakártyát, melyre rengeteg digitális muzsikát felmásolhatunk. Ha ezzel megvagyunk, akkor akár autós jukeboxként is használhatjuk a készüléket.

Ha régi típusú hifink van a kocsiban, akkor ez pár ezer forintos FM-rádiós transzmitterrel oldható meg. Modernebb berendezés esetében a segítségünkre lehet a Car Music Connector alkalmazás, mellyel egyszerűen megoldhatjuk a mobil és az autónk Bluetooth-rendszere közötti zenelejátszást, illetve automatizálhatunk bizonyos feladatokat. Megadhatjuk például, hogy a kapcsolat létrejöttét követően melyik alkalmazás (zenelejátszó, webrádió stb.) induljon el automatikusan, illetve hogy a kapcsolat megszakítását követően a Bluetooth magától kikapcsoljon.

A dedikált autós zenelejátszóként használt régi mobilunknak érdemes fix áramellátást biztosítani, mindenesetre nem elhanyagolható szempont, hogy a Car Music Connector kevés energiát fogyaszt és nem futtat semmilyen háttérfolyamatot.

 

Multimédia a konyhapulton

Főzés közben nincs is jobb dolog egy kis zenehallgatásnál, és az sem lenne rossz, ha a kedvenc sorozatunk kihagyott részeit is meg tudnánk nézni a főzőkanállal bűvészkedés során. Erre akár a vadonatúj telefonunkat is használhatjuk, de sokan úgy vagyunk vele, hogy a drága készüléket lehetőleg nem visszük a fröccsenő olaj és víz közelébe.

Ilyenkor jöhet be a képbe egy régi okostelefon, mely ingyenes alternatívája lehet például a több tízezer forintért kínált wifis rádióknak. Ezekkel a mobilokkal analóg FM-rádiókat és wifin keresztül a világ lényegében bármely digitális rádióadását foghatjuk, a podcast hallgatási lehetőségről nem is beszélve. Érdemes egy próbát tenni a TuneIn Radio alkalmazással.

A konyhapultra ajánlott beszerezni egy dokkolót a mobilhoz, de akár egy egyszerű mini babzsák és egy fixen csatlakoztatott vezetékes töltő is jó szolgálatot tehet.

 

Oszd meg és uralkodj!

Az Európai Unió országaiban egy ideje már megszűnt a drága roamingolás pluszdíja, vagyis lényegében ugyanolyan kényelmesen és ugyanolyan költségek mellett használhatjuk mobilunkat, mintha otthon tartózkodnánk. Akadnak azonban olyan európai országok, ahol még mindig igen drága a roaming, Svájcban például néhány megabájt le- vagy feltöltésével több ezer forintos költségbe verhetjük magunkat.

Erre jelenthet megoldást egy helyi SIM-kártya megvásárlása, amit érdemes lehet behelyezni egy régebbi okostelefonunkba. Mégpedig azért, mert ez utóbbi készülék hot-spot funkcióját bekapcsolva egy saját áramforrással rendelkező hordozható miniroutert kapunk, amire aztán a fő okostelefonunkkal és a notebookunkkal is rácsatlakozhatunk.

Ehhez semmilyen extra alkalmazásra nincs szükség, egyszerűen csak be kell kapcsolni a telefon internetmegosztás funkcióját. Érdemes odafigyelni arra, hogy a nagyon régi telefonok még nem rendelkeznek 4G+, illetve 4G támogatással, így az általuk megosztott net a vártnál lassabb lehet. De akár még egy HSPA-kapcsolat is kielégítő sebességű lehet.

A cikk folytatását a hvg.hu-n olvashatjátok.

Képek forrás: Google Play, Sygic