Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Viszlát, műanyag dobozok!

  • 2014. július 22.
  • noripalko


2016 januárjától Amerika fővárosában az éttermek és kávézók nem használhatnak biológiai úton le nem bomló csomagolóanyagokat, 2018-tól pedig a vendéglátóegységek kizárólag komposztálható vagy újrahasznosítható dobozokat és poharakat vehetnek igénybe az italok és ételek csomagolására.

Az Egyesült Államok Kongresszusa igennel szavazott az egyszer használatos műanyag poharak és dobozok betiltása mellett Washington DC-ben. A Styrofoam néven ismert, polystyrene habból készült csomagolóanyagok ugyanis nem bomlanak le teljes mértékben, és hacsak nem teljesen tiszták – tehát mentesek mindenféle étel- vagy italmaradéktól –, az újrahasznosító üzemek sem fogadják be. Az anyag kisebb darabokra esik szét és sokszor a városi csatornákban majd pedig az óceánban köt ki, így veszélyeztetve a halakat és egyéb vízi élőlényeket. 

Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA – Environmental Protection Agency) szerint az Egyesült Államok 32 millió tonna szemetet termelt 2012-ben. Ebből közel 14 millió tonna műanyag csomagolóanyagokból és tárolásra használt edényekből áll, és közel 7 millió nem tartós használatra tervezett tárgyakból, mint például a poharak és tányérok. Hogy ebből mennyi volt Styrofoam? Elkeserítően sok.

Mivel a Styrofoam műanyag hulladék csupán 9%-a kerül újrahasznosításra, az a polystyrene pohár, amiben tegnap munkába menet valaki a kávéját itta, még 500 év múlva is megtalálható lesz a hulladéklerakóban. Ez ellen persze mi magunk is tehetünk – például ha saját termoszt használunk vagy leülünk arra az öt percre, míg megisszuk a kávét.

Ahogy az várható volt, a műanyagipar kijelentette, hogy az új törvény jelentős terhet jelent majd az üzletek és a vásárlók számára. A törvényjavaslatot benyújtó bizottság szerint azonban “a vásárlóknak nem kell semmilyen áldozatot hozniuk – sőt, még jobban is érezhetik magunkat, hiszen tesznek valamit a környezetért”.

A környezetvédelmi aktivistáknak hála, az utóbbi években számos város tiltotta be a csomagolóanyag használatát Amerika-szerte. San Francisco például már 2006-ban, New York pedig tavaly. Bár sajnos itthon még nincs erről szó, a Felelős Gasztrohős Hálózat folyamatosan dolgozik egyéb csomagolási megoldások megtalálásán – lásd a Funky Pho, a Fruccola, a Kőleves, a Szimpla Háztáji biológiai úton lebomló csomagolóanyagait, vagy a Kétker-Étkem és a Mannatural betétdíjas doboz rendszerét.

Forrás: gasztrohos.hu