Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ételmentés - életmentés

  • 2014. július 22.
  • noripalko


Akár 1 millió adag készétel is megmarad naponta a magyarországi éttermekben, közkonyhákon, rendezvényeken. A Kossuth Rádió pénteki Trend idők műsorában Cseh Balázzsal, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnökével készült interjú a készétel-mentésről. 

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület kísérleti jelleggel indított programot az élelmiszer üzletekben megmaradt tartós élelmiszerek és aznapi lejáratú frissáruk átvételére. Az üzletekből rövid idő alatt szállítják el a termékeket a rászorulókhoz: például hajléktalanszállókba és családok átmeneti otthonába. Mivel a logisztika adott, az Egyesület szeretne belevágni az éttemekben, konyhákon megmaradt melegétel szétosztásába is.

Olaszországban és Portugáliában már működik ez a rendszer, és itthon is megvan a szándék, és a partnerek a melegétel adományozáshoz. Viszont az élelmiszerbiztonsági előírások betartása rendkívül nehéz. A szabályok értelmében a készételeket három órán belül el kell fogyasztani, vagy megfelelő hőmérsékleten melegen tartani, illetve azonnal lefagyasztani.

Ezek az előírások persze védik a fogyasztók egészségét, de a rászorulók jelentős része éppen a táplálkozás renszertelenségéből vagy hiányából kifolyólag beteg. Cseh Balázs szerint meg kell találni az egyensúlyt a szabályok betartása és a rászorulók igényei között.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület munkatársai szerint naponta 1 millió adag melegételt dobnak ki Magyarországon. Mivel ez sok kicsi adagból áll össze, hatalmas munkát igényel az ételek begyűjtése és szétosztása, ráadásul igen rövid idő alatt. Erre a nehéz feladatra vállalkozik az ételmentő Egyesület partnerei és önkéntesei segítségével.

Forrás: forrás: elelmiszerbank.hu