Lehet-e komposztálni az erkélyen?


Komposztálás során alapvetően a természetben lejátszódó folyamatokat használjuk fel, alakítjuk kissé igényeinkhez. Emiatt legalább néhány négyzetméter szabad földterületre, élő talajra mindenképpen szükség van a folyamathoz, az erkélyen sajnos nem megoldható a komposztálás. Ennek fő oka, hogy a zöldjavak lebontását, majd ezekből az "alapanyagokból" a bonyolultabb humuszanyagok felépítését talajlakó élőlények (gombák, baktériumok, ászkák, százlábúak, földigiliszták, stb.) végzik, s ezek betelepüléséhez nélkülözhetetlen a közvetlen kapcsolat a talajfelszínnel. Más jellegű problémák is jelentkeznek, pl. egy bizonyos méret alatt a komposzthalmunk nem tud annyira felmelegedni, hogy biztosítva legyen a szükséges 40-50-60 celsius fokos hőmérséklet.

Természetesen mi is hallottunk már azokról az időről időre felbukkanó "csodakomposztálókról", amelyek drága berendezések és különleges adalékanyagok révén tökéletes lebomlást ígérnek teljesen zárt rendszerben (lásd pl. effektív mikroorganizmusok, EM), ezek a megoldások azonban a természetes korhadási folyamatoktól eltérően oxigén kizásárásval megvalósuló rothadási folyamatok, s semmi esetre sem tekinthetőek komposztálásnak.

Hozzászólások

Üdvözlet! Magam is védem a környezetemet, ahogy csak tehetem. DE: nagyon kérek mindenkit, hogy ne legyen akkora tapló, mint a kertszomszédom, aki a kertjének abba a szegletébe telepítette át a komposztját, ami pár méterre van a teraszomtól, ami nem mellesleg a konyhámból nyílik közvetlenül. Ha kilépek a teraszomra, nem tudok mély levegőt venni anélkül, hogy ne nyeljek muslicát. Ha ki akarom szellőztetni a főzés előkészítésének és az ételnek a szagait, akkor AZONNAL megtelik a ház muslicákkal és legyekkel! Jelzem, hogy november 5-e van! mi lesz így a nyáron? Fontos lenne ezt a földanyánknak egyébként oly hasznos tevékenységet is emberien végezni, másokra tekintettel lenni.

Teljesen egyetértek, ráadásul a muslinca-probléma könnyen megoldható: ha az édes gyümölcsmaradékokra egy-egy marék őszről megmaradt száraz falevelet vagy faforgácsot dobunk, alig-alig fognak megjelenni az erjedő anyagokra gyűlő muslincák. És persze érdemes okosnak lenni a komposztkeret helyének kiválasztásában is, hogy véletlenül se zavarjunk másokat. Humusz

Lehet kapni Greenman típusú szagtalan szobakomposztálót. Bokashi probitikus adalékanyaggak. A levet amít a komposzt érés közben ereszt, egy csapon át le lehet ereszteni és 100-szoros hígításban fel lehet használni öntözéskor.

Új hozzászólás

Szűrt HTML

  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.