Hol találhatok új gazdát feleslegessé vált dolgaimnak?

Abból kiindulva, hogy minél kevesebb új tárgy, eszköz legyártása és a meglévők minél hosszabb ideig történő használatban tartása kedvez a környezetvédelem ügyének, az elmúlt években számos érdekes és életrevaló kezdeményezés indult el hazánkban a használt holmik továbbadására. A „használt” szót eleve szkeptikusan fogadók számára jó hír, hogy meglepően könnyű új gazdát találni a számunkra már feleslegessé vált, ám minden szempontból harcképes holmiknak; s ugyanilyen meglepő – de örömteli – tény, hogy mások által kiszanált tárgyak közt sok, általunk szívesen továbbhasználható darab akad. (teljes cikket l. itt: www.zoldbolt.hu). Néhány konkrét lehetőség:

 • www.adhat.hu - Ajánlja fel adományát a portálon, vagy találja meg a támogatni kívánt civil szervezetet a keresők segítségével! 
 • www.ad6kap6.hu - Ez az oldal segít neked adni és kapni közvetítők nélkül
 • www.ingyencuccok.hu - cégek ingyenes promóciós anyagai, termékek bemutatópéldányai
 • budapest-mindeningyen - a nemzetközi Freecycle mozgalom magyarországi csoportja
 • www.nemsitt.hu - bontott és építkezésből kimaradt építőanyagok
 • megmaradt.hu - hirdetések építkezőknek
 • Szívesség Közösség: Ezen az oldalon bárki bármilyen szívességet felajánlhat és kérhet
 • detuti.hu - az eladósodott lakosság megsegítésére indult oldal, melyen ingatlant, autót, élelmiszert, de még üdülést is lehet cserélni
 • aukciós portálok (pl. vatera.hu, teszvesz.hu, olx.hu, jofogas.hu, zsibvasar.hu, cserebere.hu)
 • családsegítő szolgálatok
 • karitatív szervezetek
 • cserebere börzék

Az adományboltok Nyugat-Európában „charity shop” néven már régóta ismertek - az első bolt Nagy-Britanniában nyílt meg, kb. 60 éve. Működésük a társadalmi felelősségvállaláson alapszik: a boltba bárki bármilyen régi/használt, jó állapotú, ám számára nem szükséges tárgyat (ruhát, játékot, könyvet stb.) bevihet, és ingyen leadhat. Az adományboltban ezt kirakják a polcokra, és a betérő vevők ezt megvehetik – jóval a piaci ár alatt. A befolyó bevételből finanszírozzák a bolt működését, a fennmaradó részt pedig különböző karitatív célokra ajánlják fel. A szociális és karitatív hasznon túl a számunkra már felesleges tárgyak így nem a szeméthegyeket növelik.

 

 • Hazánkban az első bolt 2008-ban nyílt meg a Kórházi Önkéntes Segítő Szolgálat Alapítvány (KÖSSZA) jóvoltából. Az alapítvány kórházban fekvő betegek mellé – legyen az gyermek vagy idős - toboroz és képez segítőket. A bolt sok nehézségen ment keresztül, anyagi problémák miatt költözni, majd bezárni kényszerült, de 2011-ben újra nyílt és jelenleg is működik a VIII. kerület Üllői út 6. szám alatt. (www.adomanybolt.net )
 • A KÖSSZA mellett az Adományháló Nonprofit Kft. is elindította hálózatát. A civil kezdeményezésnek jelenleg három üzlete működikBudapesten: Angyalszíve (XIII. ker., Kassák Lajos u. 72. - a Honvéd Kórházzal szemben), Budaszíve (III. ker. Perc u. 2. - a Golipark épülete) és Erzsébetszíve (VII. ker. Wesselényi u. 51.), ahol nagyobb tárgyakat (mosógép, bútor, kondigép) is befogadnak. Hosszú távú tervük, hogy első körben Budapest összes kerületében, később pedig a vidéki városokban is elérhetővé váljon ez a szolgáltatás a kispénzű emberek számára. (www.adomanyhalo.shp.hu)
 • A Közösségi Szociális Szövetkezet adományboltja működtetésével közvetlenül segíti elő a társadalmi és környezeti igazságtalanságok felszámolását. E-cherry néven nyílt üzletük a MOM Parknál található (XII. ker., Alkotás út 39/a.). (http://adomanybolt.koszsz.hu/cikk/e-cherry-adomanybolt)
 • „Mindenki KAPNI szeretne, de mi ADNI akarunk.” Ebben a szellemiségben nyitotta meg a Narancsliget Adományboltot a VII. kerület Síp utca 17. szám alatt a Joint Magyarország / MAZS Alapítvány, mely idősgondozó, családsegítő és egészségügyi szolgálatot működtet, illetve közösségi házat, ifjúsági tábort, klubokat, programokat szervez a zsidó közösség és a társadalom megerősítéséért. A Jointot több mint száz éve alapították az Amerikai Egyesült Államokban. A zsidó értékek sarokkövére, vagyis a jótékonyságra és az egymás iránti felelősség érzésére építve, a világ hetven országában segíti a rászorulókat és erősíti a zsidó közösségeket. (www.narancs-liget.hu)
 • A vidéki városok közül Pécsen a Szemem Fénye Alapítvány (a Király utcában), Szegeden pedig a Dél-alföldi Régió Minőségi Adománybolt Szociális Szövetkezet (a Kárász utcában) működtet hasonló üzleteket.
 • A KUKA Alapítvány célja összegyűjteni és elszállítani a használt árukat, tárgyakat, műszaki cikkeket és gondoskodni az átvett tárgyi eszközök újrafelhasználásáról. A KUKA Alapítvány az átvett tárgyak értékesítésével lehetővé tesszi a rászoruló családok és személyek számára, hogy olcsón, jóval a piaci árak alatt jussanak hozzá a mindennapi életüket megkönnyítő, használt eszközökhöz. Az adománybolt vásárlói nemcsak a környezetet, de a pénztárcájukat is kímélik!

Az adományboltok elterjedését hazánkban sokszor az anyagi nehézségek akadályozzák: ugyanazok a szabályok vonatkoznak ugyanis rájuk, mint bármilyen gazdálkodó szervezetre. Sokszor a kerületi önkormányzatok sem tudják/akarják a boltokat támogatni (adókedvezménnyel vagy kedvezményes helybérlési lehetőséggel), így a civil szervezetek nagyon nehezen tudják akárcsak önfenntartóvá is tenni az üzleteket. Ám a társadalom szemléletváltásával, mi, vásárlók sokat tudunk tenni ezekért a boltokért (is).

Új hozzászólás

Szűrt HTML

 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
 • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
Az űrlap beküldése a Mollom adatvédelmi irányelveinek elfogadását jelenti.