Hol találhatok új gazdát feleslegessé vált dolgaimnak?

Abból kiindulva, hogy minél kevesebb új tárgy, eszköz legyártása és a meglévők minél hosszabb ideig történő használatban tartása kedvez a környezetvédelem ügyének, az elmúlt években számos érdekes és életrevaló kezdeményezés indult el hazánkban a használt holmik továbbadására. A „használt” szót eleve szkeptikusan fogadók számára jó hír, hogy meglepően könnyű új gazdát találni a számunkra már feleslegessé vált, ám minden szempontból harcképes holmiknak; s ugyanilyen meglepő – de örömteli – tény, hogy mások által kiszanált tárgyak közt sok, általunk szívesen továbbhasználható darab akad. (teljes cikket l. itt: www.zoldbolt.hu). Néhány konkrét lehetőség:

 • www.adhat.hu - Ajánlja fel adományát a portálon, vagy találja meg a támogatni kívánt civil szervezetet a keresők segítségével! 
 • www.ad6kap6.hu - Ez az oldal segít neked adni és kapni közvetítők nélkül
 • www.ingyencuccok.hu - cégek ingyenes promóciós anyagai, termékek bemutatópéldányai
 • budapest-mindeningyen - a nemzetközi Freecycle mozgalom magyarországi csoportja
 • www.nemsitt.hu - bontott és építkezésből kimaradt építőanyagok
 • megmaradt.hu - hirdetések építkezőknek
 • Szívesség Közösség: Ezen az oldalon bárki bármilyen szívességet felajánlhat és kérhet
 • detuti.hu - az eladósodott lakosság megsegítésére indult oldal, melyen ingatlant, autót, élelmiszert, de még üdülést is lehet cserélni
 • aukciós portálok (pl. vatera.hu, teszvesz.hu, olx.hu, jofogas.hu, zsibvasar.hu, cserebere.hu)
 • családsegítő szolgálatok
 • karitatív szervezetek
 • cserebere börzék

Az adományboltok Nyugat-Európában „charity shop” néven már régóta ismertek - az első bolt Nagy-Britanniában nyílt meg, kb. 60 éve. Működésük a társadalmi felelősségvállaláson alapszik: a boltba bárki bármilyen régi/használt, jó állapotú, ám számára nem szükséges tárgyat (ruhát, játékot, könyvet stb.) bevihet, és ingyen leadhat. Az adományboltban ezt kirakják a polcokra, és a betérő vevők ezt megvehetik – jóval a piaci ár alatt. A befolyó bevételből finanszírozzák a bolt működését, a fennmaradó részt pedig különböző karitatív célokra ajánlják fel. A szociális és karitatív hasznon túl a számunkra már felesleges tárgyak így nem a szeméthegyeket növelik.

 

 • Hazánkban az első bolt 2008-ban nyílt meg a Kórházi Önkéntes Segítő Szolgálat Alapítvány (KÖSSZA) jóvoltából. Az alapítvány kórházban fekvő betegek mellé – legyen az gyermek vagy idős - toboroz és képez segítőket. A bolt sok nehézségen ment keresztül, anyagi problémák miatt költözni, majd bezárni kényszerült, de 2011-ben újra nyílt és jelenleg is működik a VIII. kerület Üllői út 6. szám alatt. (www.adomanybolt.net )
 • A KÖSSZA mellett az Adományháló Nonprofit Kft. is elindította hálózatát. A civil kezdeményezésnek jelenleg három üzlete működikBudapesten: Angyalszíve (XIII. ker., Kassák Lajos u. 72. - a Honvéd Kórházzal szemben), Budaszíve (III. ker. Perc u. 2. - a Golipark épülete) és Erzsébetszíve (VII. ker. Wesselényi u. 51.), ahol nagyobb tárgyakat (mosógép, bútor, kondigép) is befogadnak. Hosszú távú tervük, hogy első körben Budapest összes kerületében, később pedig a vidéki városokban is elérhetővé váljon ez a szolgáltatás a kispénzű emberek számára. (www.adomanyhalo.shp.hu)
 • A Közösségi Szociális Szövetkezet adományboltja működtetésével közvetlenül segíti elő a társadalmi és környezeti igazságtalanságok felszámolását. E-cherry néven nyílt üzletük a MOM Parknál található (XII. ker., Alkotás út 39/a.). (http://adomanybolt.koszsz.hu/cikk/e-cherry-adomanybolt)
 • „Mindenki KAPNI szeretne, de mi ADNI akarunk.” Ebben a szellemiségben nyitotta meg a Narancsliget Adományboltot a VII. kerület Síp utca 17. szám alatt a Joint Magyarország / MAZS Alapítvány, mely idősgondozó, családsegítő és egészségügyi szolgálatot működtet, illetve közösségi házat, ifjúsági tábort, klubokat, programokat szervez a zsidó közösség és a társadalom megerősítéséért. A Jointot több mint száz éve alapították az Amerikai Egyesült Államokban. A zsidó értékek sarokkövére, vagyis a jótékonyságra és az egymás iránti felelősség érzésére építve, a világ hetven országában segíti a rászorulókat és erősíti a zsidó közösségeket. (www.narancs-liget.hu)
 • A vidéki városok közül Pécsen a Szemem Fénye Alapítvány (a Király utcában), Szegeden pedig a Dél-alföldi Régió Minőségi Adománybolt Szociális Szövetkezet (a Kárász utcában) működtet hasonló üzleteket.
 • A KUKA Alapítvány célja összegyűjteni és elszállítani a használt árukat, tárgyakat, műszaki cikkeket és gondoskodni az átvett tárgyi eszközök újrafelhasználásáról. A KUKA Alapítvány az átvett tárgyak értékesítésével lehetővé tesszi a rászoruló családok és személyek számára, hogy olcsón, jóval a piaci árak alatt jussanak hozzá a mindennapi életüket megkönnyítő, használt eszközökhöz. Az adománybolt vásárlói nemcsak a környezetet, de a pénztárcájukat is kímélik!

Az adományboltok elterjedését hazánkban sokszor az anyagi nehézségek akadályozzák: ugyanazok a szabályok vonatkoznak ugyanis rájuk, mint bármilyen gazdálkodó szervezetre. Sokszor a kerületi önkormányzatok sem tudják/akarják a boltokat támogatni (adókedvezménnyel vagy kedvezményes helybérlési lehetőséggel), így a civil szervezetek nagyon nehezen tudják akárcsak önfenntartóvá is tenni az üzleteket. Ám a társadalom szemléletváltásával, mi, vásárlók sokat tudunk tenni ezekért a boltokért (is).

Hozzászólások

Tisztelt Címzett. Szeretnék bemutatni Önnek egy teljesen ingyenes közösségi adománygyűjtő oldalt melyet rossz sorsú emberek megsegítésére hoztam létre. A segitskerlek.hu lényege, hogy a rászoruló bemutatja magát és helyzetét és az oldal látogatói segítenek neki. Magánszemélyként hoztam létre az oldalt és teljesen ingyenes, bevétel nélkül működik nonprofit jelleggel. Ebből kifolyólag reklámozásra nincs lehetőségünk. Amennyiben Ön jó ötletnek tartja és támogatná a kezdeményezést, kérem tegye ki weboldalára, közösségi oldalára a weboldalunk linkjét. Ossza meg ismerőseivel, hogy minél többen minél több embernek segíthessenek. Előre is köszönöm. . Weboldal: https://segitskerlek.hu/rolunk/ Facebook: https://www.facebook.com/segitskerlek.hu Üdvözlettel, Jáger Lehel

Új hozzászólás

Szűrt HTML

 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
 • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.