Kondenzációs rendszerű szárító léghűtéssel

  • 2007. november 21.
  • humusz

Hozzászólások

Valaki írja meg melyik szó mit jelent! :) Így nem tudunk hozzászólni.

ez nekünk is fejtörést okozott... állítólag a sok szorongást az okozza, hogy nem értjük a körülöttünk működő technika működését ;-)

kéremkapcsojjákki

én ugyan nem vagyok egy szakértő, de mégis: ez minden valószínűség szerint ruhaszárító. A kondenzációs rendszer pedig azt jelentené számomra, hogy nem kerül a levegőbe vízpára, hanem lecsapatja valahová, ahonnan azután ki lehet önteni, vagy méginkább: be van kötve a lefolyórendszerbe, és közvetlenül oda üríti.

Lehet, hogy inkább az a kérdés, hogy egyáltalán szükség van-e szárítógépre, vagy jobb a nyári szellő? Kis lakásba, különösen télen hasznos lehet (nekem sosem volt rá szükségem).

Igen, ez egy ruhaszárító. És nagyon jó! Azon az egyszerű elven működik, hogy a forró, párás levegőből hideg(ebb) felülettel érintkezve kicsapódik a pára, melyet szépen összegyűjt egy tartályba (vagy éppen leenged a lefolyóba). Mi itthon kb. két éve használunk ilyet. (Nem pont ezt a típust.) Először én is kicsit szkeptikusan álltam hozzá, de tényleg működik! Nagyon hasznos ott, ahol a szárítógép légcsöve nem vezethető ki a szabadba, de nem akarjuk az egész lakást ruhaszárítókkal "díszíteni".

Talán, ha marha építési vállalkozók spórolásból nem építenének erkélyes lakásokat, akkor nem lenne szükség ilyen energiazabáló kütyükre. Ez mind szépen hozzájárul az üvegház hatáshoz! :-((( Mert egyébként a szabadban még fagyban is megszárad minden.

Bocs, javítok : erkély nélküli lakásokat! :-)

Szerintem fagyban inkább megfagy a kitett vizes ruha, végtére is ezért hívják a fagyot fagynak.

Hátha valaki nem szeret száradó ruhákat kerülgetni... Ezen az alapon minden elektromos készülék hulladék, utóvégre lehet teknőben mosni, faszenes vasalóval vasalni, a tévé-rádió-CD-lejátszó pedig eleve hülyeség.

Az ilyen rendszerű szárítógép (ennek van mosógéppel kombinált változata) többgyerekes családnál, kis lakásban, főleg télen szerintem hasznos. Teregetés után ki kell nyitni az ablakot és fel kell venni a fűtést, különben penészedik a fal. Ekkor több energia megy el fűtésre, mintha megszárítja a gép a ruhákat. Ha kirakjuk a szabadba és a levegő hőmérséklete fagypont alatt van, a ruha szálai között a víz bizony megfagy, mégha ezt egyesek furcsálják is. Biztos egészséges egy keményre fagyott nadrágba bújni...

Nekem van és szeretem. Helytakarékosságból használom, nincs annyi helyem a garzonban hogy mindent kiteregessek. Törölközőket és ágyneműt szárítani vele pedig egyenesen szuper.

A száraz ruhát kicsit nehezebb vasalni

fagyban is megszárad a ruha. a víz ugyanis szublimál is, vagy hogy is tanultuk annó. mindenesetre nekem van erkélyem, de ki nem tenném a ruháimat semmi pénzért, mert 5 perc múlva moshatnám újra. ide a szárítóval

Kedves Anna! A szublimáció olyan halmazállapot-változás, mely során a szilárd fázis átmegy közvetlenül légnemű fázisba. Ez más szóval a szilárd anyag párolgása. Tegye fel a kezét, aki szerint a víz szilárd anyag? Sok sikeres ruhaszublimáltatást kívánok :-)

Kedves Anna! A szublimáció olyan halmazállapot-változás, mely során a szilárd fázis átmegy közvetlenül légnemű fázisba. Ez más szóval a szilárd anyag párolgása. Tegye fel a kezét, aki szerint a víz szilárd anyag? Sok sikeres ruhaszublimáltatást kívánok :-)

így van, a jég szublimál. a lényeg a lényeg. emlékszem, nálunk pont a szabadban teregetés rejtelmeivel magyarázta el annó a tanár. próbáld csak ki, ha marha hideg de száraz az idő, nyugodtan teregethetsz kint is, max tovább tart, mint nyáron vagy bent

nem mellesleg elsőre is megértettem

Először is elnézést kérek a duplázásért, habár én nem tehetek arról, hogy a fórummotor kétszer adta hozzá a kommentemet. Másodsorban az alapprobléma az volt, hogy megfagy-e a kitett vizes ruha ha a hőmérséklet fagypont alatt van? A válasz: igen. Az, hogy a jég idővel, (száraz hideg esetén hamarabb) majd elszublimál a szálak közül, való igaz. Azonban ez a gyakorlatban lassabban megy végbe, mint az én ruhatáram és szárítókötelem bírná... És szerintem nem is minden ruhának tesz jót, ha időnként kövé fagy.

dehogynem. ráfrissítettél :) az alapprobléma meg az volt, hogy bele kell bújni a kővé fagyott gatyóba. a helyzet ebben az esetben meg az, hogy nem, ha van türelmed és készleted kivárni a pár napos száradást :p

a mai nem tudta, miaz, hogy szublimál meg kondenzál, de frankón elboldogult. Meghalnátok, ha nem lennének ezek a szarok

Nem tudmom, ki mit csinált, mert akkor én nem voltam már annál a gépnél amiről írtam, de lehet. Elég kőkorszaki a rendszer, ha ráfrissítéskor újraposztol. Én már hagytam kint fagyban ruhát, hisz én is hallottam ezt. Nekem nem sikerült négy nap alatt elszublimáltatni a jeget. Az ötödik napon viszont kicsit melegedett az idő, de estére meg esett a hó. Csudi jó móka volt! gizda, te nem halnál meg, ha nem lennének ezek a sz*rok? Vagy te teknőben mosol (ha mosol egyáltalán) és méhviasz gyertyával világítasz (stb.) - de akkor mi keresnivalód van egy elektromos árammal működő, veszélyes anyagokból préselt kocka előtt, s honnan veszed hozzá az áramot és egyebeket!?

Én csak a fehérneműt szárítom odabent, még az se egyszerű. Különben télen nyáron csakis odakint, az előtető alatt van a fregolim, sz'al csapadék nem éri. Én nem tudom a fizikáját, de ahogy az öregek mondják, a ruha "kifagy", vagyis tényleg kőkemény jeges lesz, de egy nap múlva, mikor beviszed a lakásba, percek alatt kienged, hamar felveszi a szobahőmérsékletet - és száraz! Ez a tapasztalat. Kemény fagyokban sokkal gyorsabban szárad, mint a mostani nyirkos-ködös-nyúlós időben. Ilyenkor nem segít semmi :(

Csakis a szárítógép :)

kicsit drágább mosógépeken szokott szárító funkció lenni

minek?

Pár éve én is olyan mosógépet vettem, amelyikkel szárítani is lehet (mert nem sokkal került többe mint az egyszerűbb verzió). Természetesen általában napenergiás szárítóberendezést használunk (ruhaszárító zsinórt), de egyszer már előfordult, hogy ripsz-ropsz meg kellett szárítani egy nadrágot.

Ja, valaki azt írta, hogy fagyban is megszáradnak a ruhák, más meg azt írta, hogy a fagyban csak megfagynak. Persze hogy megszáradnak fagyban is, csak lassabban. A jégnek jól mérhető gőznyomása van, a fagyasztva szárítást (liofilozálás néven) pedig iparban, laboratóriumokban széles körűen használják (hőre érzékeny anyagok kíméletesen száríthatók így).

én meg épp szingapúrban vagyok, és bár az itteni vékony cuccok percek alatt megszáradnak (32fok), viszont vannak dolgok, amik rendszeresen bepenészednek, hiába vannak szabad levegőn (nem csak a bőr meg a vászon, még műanyag textil is). az ilyenek meg a vastagabb ruhák száritásához jó lenne egy száritógép...

Vannak olyan körülmények, amikor kifejezetten hasznos, pl nem szeretek ruhaszárító állványokkal körülrakva ücsörögni a lakásban és a párától meg penészedik a fal. Lesz ilyen gépünk.

Tényleg létezik, elektromosan fűt, nedvesíti a hűtőlevegőt, és ezzel hűti a meleg, párás levegőt, és utána a lecsapódott vizet elvezeti. Hasonló a többi elektromos háztartási géphez: természetesen akarom megoldani, vagy mesterségesen? A környezetkímélés természetes eszköz használatát jelentené.

Új hozzászólás