Elektromos PET-zsugorító

  • 2007. november 28.
  • humusz

Hozzászólások

inkább taposd laposra

többfélét lehet kapni bicepsznövelő kivitelben. Minek ehhez áram?

nalam mindig van egy ijen. A labam! ez is hujeseg

És nagyon büdös, ahogy megolvasztja a műanyagot. Nem káros ez? Áááá, neeeem!

Nekünk volt ilyen a suliban, és egyrészt iszonyú büdös, másrészt meg begyújtja az üveget néha és nagyon forróvá teszi

tipikusan arra való, hogy egy problémából generáljon egy másikat.

a PET-et tömöríteni kell, de mechanikusan

nem gondoltok a láb és kéz néküli környezetvédőkre! na ugye, hogy hasznos!

Ehhez legalább egy kéz kell, különben nem megy.

itt a masina honlapja: http://www.shrink-a-bottle.hu/main.php?page=desc&lang=hu jó doog ez a tömörítgetés, de nem vagyok meggyőződve róla, hogy árammal kell ezt csinálni.

Sztem bújtatottan ez a legdurvább. Igaz hogy lábbal is össze lehet taposni, de ez mennivel jobb mert ki lehet érte pengetni (gondolom) vagy tízezer Ft. Jól jár a gyártó, nő a GDP. Igaz hogy az izmaink elsorvadnak, annira nem csinálunk már semmit. Nem is szólva z agysejtjeinkről!

Sztem bújtatottan ez a legdurvább. Igaz hogy lábbal is össze lehet taposni, de ez mennivel jobb mert ki lehet érte pengetni (gondolom) vagy tízezer Ft. Jól jár a gyártó, nő a GDP. Igaz hogy az izmaink elsorvadnak, annira nem csinálunk már semmit. Nem is szólva z agysejtjeinkről!

a termék legyártásának és üzemeltetésének környezeti terhelése mellett nincs környezeti haszna. a palackot lábbal is összenyomom, de inkább nem is veszek ilyen csomagolást. éljenek a betétdíjas, visszaváltható termékek!

mi is megpróbáltuk az olvasztva zsugorított PET-et feldolgozni, de a daráló késeit hamar kikészítette, így leálltunk vele.

Zolitól(2007.12.07)kérdezem, hol vesz visszaválthatót, mert kb. 5 éve nem látok sehol, bár boldogabbban vinném.

Hoztak nekünk egyet az iskolába, a gyerekek szerették, de leálltunk vele, mert nagyon büdös volt. valaki megmondhatná, hogy ilyenkor milyen gázok szabadulnak fel! köszönjük!

Mi kértünk annak idején állásfoglalást a munkavédelmi hatóságtól. Azt írták, minden rendben, de *anikó néni kérdésére nem adtak választ.

kedves heli! ami visszaváltható, összetételében se rossz és hazai termék: néhány szörp, ásványvíz és sör, emellett kimérve tej. Kb. ezeket veszem. Azaz igen szűk a beteétdíjas választék (ja, töményet ne iszom).

Miközben lázasan vitázunk a Pet-zsugorítóról, elfelejtjük, hogy eltűntek a visszaváltható csomagolások. Így lehet egyre mélyebbre sűlyedni a cicilizáció mocsarában.

Hogy milyen anyagok keletkeznek a zsugorításkor? Amilyenek a műanyagok égetésekor (lásd a Levegő Munkacsoport honlapján /levego.hu/ a Ne égesd el c. kiadványban)

A műanyagpalack önmagában is jobb sorsra érdemes erőforrások elpazarlása, a berendezés ehhez még hozzátesz egy kis áramfogyasztást és még egy kis műanyagot. Esetleg kidolgozhatná az illető cég a zsugorító berendezés újrafelhasználását lehetővé tevő berendezést, az is biztos nagyon sikeres lenne.

itt egy 2005-ös szakvélemény erről a masináról: http:/humusz.hu/download/PETzsugor-05jan27.pdf

Megvetetik velem a szaros flakonjukat. Aztán vegyek egy készüléket, fizessem a zsugoráramot, szipózzam a büdöset, csak hogy a végén kidobhassam a sajtolmányt. Jól kitalálták mi?

Az is bosszantó, hogy egy csomó iskolában üzembe helyeztek ilyet, a gyerekek meg a szülők lázasan hordták a pet-et, hogy legyen pénze belőle az osztálynak vagy a sulinak, a tanárok túlórában zsugorították, aztán átvétel után meg mindenféle hibákra hivatkozva a felét sem fizették ki az elszállított mennyiségnek. Felesleges pénkidobás volt az egész! Azt senki sem számolta ki, hogy az áramfogyasztás megtérült-e egyáltalán! Kifejezetten kártérítést fizettetnék a zsugorító feltalálójával azok részére, akiknek használniuk kellett ezt a förmedvényt!

Mit ragozzátok, csak nézzetek rá!!! Nem csak az áramot zabálja, de félre is vezeti az embereket. Agyzsugorító. Szánalmas.

Pedig majdnem tökéletes. Már csak egy elszívó kellene hozzá (a gázok miatt), egy hűtő (a túlmelegedés végett) meg egy kalapácsos malom, amelyik az egész idétlen berendezést porrá zúzza.

Már kötelező használni?

Úgy értem, hogy mindenkinek. De én asztmás vagyok! Nem kaphatnék felmentést?

Lassan le kéne cserélni az iskolák tábláit: PET-, Alu-, elem-, fénycsőgyűjtés. Nyiva: tanítási napokon! A normatívát lehet csökkenteni, mert hulladékgyűjtő tevékenység eltartja a nemlétező oktatást. A pedellust át kéne képezni veszhull.gyűjtő betanított munkássá. Nyersanyag a háttériparnak, dübörög a gazdaság, környezetvédő kapitalizmus, gyerekmunkával.

Ne is mondd. A kölköm minap hisztizett, hogy neki üres nejlonpaplackot kell iskolába vinnie, mert "olvasztanak". Felhívtam az ofőt, erre kiotatott, hogy én nem értek a környezetvédelemhez. Szégyen, hogy ők ezt nevezik annak. Ha lehetne én az egész rohadt fogyasztói társadalmat raknák be a présükbe és zsugoríytás után készülékestül együtt dobnám a szemétbe!

A végén még eljutunk az elektromos hátvakaróhoz is. Nagyon bizar!

Sajnos nem rajtad múlik Barika... Egyébként mit vártok tőle, ha jól látom az Ökopannon készüléke. Rajta vcan a logójuk. Az ő mogyorójukon kellene kezdeni a zsugorítást!!

És ha mondjuk zsugoratottam, mi a szart csináljak vele?

Előtte belül volt a levegő, utána kívül lett. Használtunk hozzá egy kis áramot.

_tényleg_ van értelme tömöríteni, mert az olajlufik szállítgatása abszolút nem éri meg. Már, ha van hova szállítani, és van aki feldolgozza...

milyen érdekes, hogy legyártani megéri valakinek, hasznosítani meg nem annyira...

valszeg nagyobb a profit a csomagoláson, mint a kólán!

írtunk anak idején egy blogot a kínai PET-hasznosításról: http://kinaszindroma.freeblog.hu

A Humusz mellébeszél. Nincs semmi értelme a tömörítésnek, ezt ő is tudja. Különben miért szerepelne ez a szar a Fölösleges Termékek Fórumán? Hát azért mert fölösleges. Fölösleges a hólyagot megvenni, fölösleges vele bíbelődni. És főleg fölösleges erre még egy áramszabáló, füsteregető készüléket gyártani. Hát nem értitek, hogy ezek palira vesznek minket?!!!!!!

És nem csak minket vesznek palira, de a gyerekeinket is hülyítiik. Hát ez a legnagyobb szemétség benne.

abban igazad van, salomon, hgy nem kell megvenni az eldobó csomagolásokat, de abban nincs, hogy a szelektív gyűjtésre és hasznosításra nincs szükség. Ehhez meg tömöríteni kell. Viszont évek óta küszködünk a betétdíjért, ami az igazi megoldás lenne. 90%-ban be lehetne gyűjteni az olajlufikat, és nem az iskolákban, hanem a hipiszupimarkecokban. Sőt, ha jól csinálnák, az újratöltést is lehetne támogatni vele!

Rég ki kellet volna tiltani az iskolákból a cukros leveket meg a palackozott szarokat. És akkor nem lenni mit tömöríteni!

Jól szóltál oborozi. De mint mondtam a röhej ráadásul az, hogy nem csak az iskolában (büfében) keletkező palackokat nyomorítják, hanme kifejezetten felszólítják a gyerekeket, hogy vigyenek be üres nejlonpalackokat otthonról. Mi ilyet nem is veszünk soha, de ha azt akarom, hogy a gyerek ne szégyellje magát vagy ne kapjon egyest, akkor kell egyet kérincsélni. Ott gebedjen meg aki kitalálta. Az eldobó palackokat is meg a nyomorító készüléket is!

ha nem is a betétdíjat, akkor a hulladékudvarok rendszerét kell fejleszteni. Az emberek szívesen behordják oda a mindenféle hulladékukat, ha nincs túl messzi, aztán ott egy szakképzett munkaerő elvégzi a tömörítést. Mondjuk, nyilván nem egy ilyen elektromos olajpogi-készítővel...

Mer miért ne betétdíjat? A németek komolyan gondolják a környezetvédelmet és kötelező betétdíjat vezettek be mindenféle italcsomagolásra. Ott nem ilyen látszatmegoldásokra törekednek mint nálunk. Mer miért, amit összenyomtunk az már nincs is?! Azt nem kellett legyártani, az nem terhelte a környetetet, azt nem vetették meg velem, mi??? Nem szeretem ha hülyének néznek.

Van ennek már üvegvisszaváltó automata-féle nagyágyú változata is a tervezőasztalon! http://c3d.hu/gallery_h_Budafilter_004.htm

Menjél te a francba a németekkel zouza!! Ja, ott tényleg kötelező a betétdíj, de azóta meg idehordják nekünk az összes eldobó szart. Az ottani italfyártó meg csomagoló lobbi szerintem ott éppolyan gátlástalan és pénzéhes mint nálunk.

A probléma lényege anyagi oldalról: a masinéria 3 Ft ára áramért összezsugorítja a 2 Ft-ért beváltható palackot úgy, hogy azt sok átvevő nem is fogadja el, mivel túlságosan megkeményedik tőle az anyag, és így rongálja a daráló gépet.

a fent idézett szakvélemény szerint http:/humusz.hu/download/PETzsugor-05jan27.pdf 0,5 Ft egy zsugorítás. de azt az iskola fizeti, nem az, aki majd pénzt csinál a nyersanyagból.

Olyan ránézésre egy a kütyü, mint a csomagolóipar randa diadalíve. Mert a csomagolók diadalt ülnek és nagyot kaszálnak, az biztos. Csak a környezet rokkan bele meg a fogyasztók. CSak...

Oldalak

Új hozzászólás