Mikroműanyagok a körforgásban

Időpont: 
csütörtök, 2018, június 28 - 09:00 - 13:00
Helyszín: 
A Hely (1039 Budapest, Kossuth Lajos üdülőpart 31/a)

Rendezvényünk célja, hogy felhívjuk a jogalkotó, az állami-, környezetvédelmi-, vízipari szervezetek figyelmét a mikroműanyagokkal kapcsolatos kutatások eredményeire és a megelőzés lehetőségeire. Rendezvényünk kapcsolódik a Nemzetközi Duna-naphoz és a Műanyag-, és a Duna Stratégia célkitűzéseihez. Ingyenes konferencia a KSZGYSZ szervezésében.

A mikroműanyagok kutatása az utóbbi 10 évben a tudomány középpontjában áll: Legfőbb forrásuk a szintetikus szövetből készült ruhák mosásából, kozmetikai szerekből, valamint a környezetben jelen lévő műanyaghulladékok fizikai-kémiai aprózódása útján kerül a környezetbe. 2017 júliusában a Wessling Hungary Kft. és a PET Kupa kezdeményezésére mérésre került a mikroműanyag-tartalom a Tiszában, ami alapján elmondható, hogy óránként közel 200 millió darab mikroműanyag úszik le a Tiszán. Ezen adatok a nemzetközi eredmények tükrében is jelentősek (Nature Geoscience 2018). A vízi élővilágra egyértelműen káros szennyezés a halak kopoltyúját és bélrendszerét teljesen eltömíthetik, ami egyben a halálukat jelenti. E parányi darabok továbbá bevonzzák a baktériumokat, melyeknek jó élőhelyet biztosítanak, akár már egy élőlény szervezetén belül is. További kutatásokat igényel még, hogy a mikroból nanová aprózódó műanyagok milyen reakciókba képesek lépni más molekulákkal, adott esetben, az emberi testben.

Szakmai fórumunk célja - a Nemzetközi Duna Napra időzítve -, a meglévő mikroműanyag kutatási eredmények ismertetése mellett, hogy az egyes érintett mikor2iparágak és célcsoportok tudjanak egyeztetni, tudást megosztani és a megoldási lehetőségeken dolgozni. Szakmai fórumunkat délután a Külgazdasági és Külügyminisztérium, Duna Régió Stratégia Miniszteri Biztosi Titkársága által szervezett nemzetközi szakember találkozó követi, ezzel is erősítve a két kezdeményezés eredményességét. Rendezvényünkre meghívjuk a Duna Régió Stratégia 2 érintett területének szakértőit (PA 4: A vizek minőségének helyreállítása és megőrzése; PA 5: Környezeti kockázatok kezelése), a témában kutató laborokat, a ruhaipar képviselőit, egyetemi kutatókat, műanyagfeldolgozó, -újrahasznosító vállalkozásokat.

program

 

További információ: 
https://kszgysz.hu/hirek/rendezvenyeink/mikromuanyagok-a-koerforgasban