Környezetvédelmi Hónap a Francia Intézetben

Időpont: 
szerda, 2014, november 5 - 18:00 - csütörtök, 2014, november 27 - 22:00
Helyszín: 
Francia Intézet (1011 Budapest, Fő utca 17.)

Konferenciasorozat a Francia Intézetben Környezetvédelmi Hónap címmel 2014 novemberében.

Tervezett program:

November 5. Szerda 18.00

Filmvetítéssel egybekötött megnyitó

Luc JACQUET, Volt egyszer egy erdő, francia dokumentumfilm, 78 perc, 2013.

„Luc Jacquet filmje egy csodálatos utazásra invitálja nézőit, mely során olyan perspektívából ismerhetjük meg környezetünket, melyre korábban nem volt lehetőség. Láthatjuk, hogyan alakultak és formálódtak Földünk legnagyobb esőerdői, azok a lélegzetelállító, az ember számára ez idáig zárt világok, melyeket napjainkban a kipusztulás veszélye fenyeget.”

 

November 6. Csütörtök 18.00

Az energetika átmeneti kihívásai

Közreműködik : Ürge-Vorsatz Diána, fizikus, klímakutató, a budapesti Közép-Európai Egyetem környezetvédelmi tanszékének professzora, az Éghajlat-változási Kormányközi Testületben végzett tevékenységét 2007-ben Nobel-békedíjjal ismerték el. Ámon Ada igazgató, EnergiaKlub; Boda Zsolt tudományos főmunkatárs – MTA TK, Orbán Anita energiabiztonságért felelős utazó nagykövetasszony.

 

November 13. Csütörtök 9.00-19.00

Családi gazdaságok - rövid értékesítési láncok, az önkormányzatok szerepe

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Közreműködik, többek között Pierre Rabhi algériai származású, Franciaországban élő mezőgazdász, az Oasis en tous lieux („Oázis mindenütt”) elv megalkotója, Pascal Chevalier a Montpellier III. Egyetem tanára, a vidék és helyi fejlesztések mesterképzés társ-szervezője, a CNRS földrajz és területfejlesztés osztály kutatója.

 

November 20. Csütörtök, 18.00

A klímaváltozás következményei: Az inváziós fajok

Mosonyi Szabolcs, Csendes Gyarmatosítók című dokumentumfilmjét (2013, 26 perc) követően előadás és kerekasztal beszélgetés a szakértőkkel: Alain Roques az erdők állatvilágával foglalkozó kutatócsoport tagja (INRA Orléans) ; Botta-Dukát Zoltán az MTA doktora, intézeti igazgató, Funkcionális Ökológiai Osztály, Ökológiai és Botanikai Intézet, Rémi Le Besq és François Penaud, vízpolitikával foglalkozó referensek a Loire-Bretagne Vízügyi Központból.

 

November 27. Csütörtök, 18.00

Klíma és innováció: Innovatív megoldások a klímaváltozásra

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet által létrehozott Tudás- és Innovációs Közösség (Climate-KIC)  részvételével. Innovatív megoldások a klímaváltozás visszaszorítására konkrét példákon keresztül. Közreműködik : THANH-TAM LE, a Climate-KIC France igazgatója, magyarországi Climate-KIC projektek bemutatása.

További információ: 
www.franciaintezet.hu