Sokoldalú eper

  • 2016. június 01. 02:00
  • Csilla

A tavasz egyik nagy előnye ez a gyümölcs. Színe, íze, mérete annyira meggyőző, hogy mondhatni mindenki kedvence. Ezért is gondoltam, hogy vétek lenne nem írni róla. A következő sorokban bemutatok pár felhasználási módot, mely lehetővé teszi, hogy az év bármely napján hozzájuthassunk egy kis tavaszhoz.

Természetesen ez már nem tűnik túl nagy kunsztnak, mert csak le kell emelnünk a gyümölcsöspultról az import epret decemberben (jó drágán), de úgy gondolom, mindenki számára megnyugtatóbb érzés, ha tudja honnan származik valójában az az eper. Valamint azt sem érdemes figyelmen kívül hagyni, hogy minden külföldről behozott zöldség, gyümölcs koraérett állapotában kerül szállításra, ezért nem tartalmaz megfelelő mennyiségű vitamint és cukrot. Ennek oka, hogy nem kapott elegendő napfényt, így gyakran vízízűek, íztelenek, de erről sokat lehetne mesélni, ezért inkább ugornék, hogy hogyan is tudjuk feldolgozni saját termelőink gyümölcsét, hogy kitartson akár egész évben.

Ha friss az eper, akkor rengeteg enni-innivalót tudunk belőle gyártani. Gyümölcslevesbe belefőzhetjük, sütibe megsüthetjük, készíthetünk belőle pudingot, lekvárt, szirupot, dzsemet, de le is turmixolhatjuk és máris kész a sorbet, smoothie, turmixital vagy egy egyszerű eperfröccs. Ha viszont már tele a kamránk mindenfélével, akkor a legegyszerűbb, ha a mosott tisztított epret egy az egyben elrakjuk a fagyasztóba.

A receptekhez felhasználható friss, valamint fagyasztott eper is, az italoknál különösképpen jó. Ne várjuk meg, míg zacskóban berohad, ha esetleg túlzásba esnénk vagy ha annyira szeretjük, akkor készítsük el másképp is vagy gondolkodjunk előre, és rakjunk el télire is.

Gyümölcsleves

2 l vízhez hozzáadunk két fahéjrudat és 20 dkg cukrot. (Tipp: érdemes beruházni vaníliarudat, mert miután kikapartuk a belsejét  nem szabad kidobni, hanem csak bele kell dobni a cukortartónkba. Egy nap elegendő, hogy intenzív vanília illata legyen és máris kész a házi vanília cukor). Megvárjuk míg felforr és hozzáadunk 0,5 kg epret. Leturmixoljuk, majd ha újra forràs közeli állapotban van, hozzáadunk még 0,5 kg epret. Citrom levével picit fanyarabbà tesszük – ha szükséges – majd hőkiegyenlítéssel hozzáadunk 1-2 dl tejszínt.


Szirup, lekvàr, dzsem

A három között csupán annyi a különbség hogy mennyi ideig főzzük. A sziruphoz 1 l víz és 1 kg cukor szükséges. 1 kg epret adunk hozzà és egy pici citromlevet. Mikor felforrt, leturmixoljuk és àtszűrjük. Jégkocka tartóban lefagyasztva italokhoz bàrmikor elővehetjük, de 1 hónapig elàll a hűtőben is bepalackozva.
Eperlekvár- és dzsem receptek lényege a cukor és a gyümölcs, a különbség pedig az, hogy mennyire főzzük szét az epreket. Megbolondíthatjuk egy kis citromhéjjal vagy akár maradhatunk az egyszerű, egyben jól bevált módszereknél.

eperlekvár

Eper turmix

2dl tejbe 6db epret és egy teáskanál eperlekvárt vagy eperszirupot adunk és jól felhabosítjuk.

Epres smoothie, sorbet, fröccs

Nincs más dolgunk, mint összeturmixolni az epret, jeget, esetleg gyümölcslevet, egy kis cukorsziruppal vagy lekvárral valamint tehetünk hozzá frissítő zöldfűszereket (bazsalikomot, mentát, citromfüvet, tárkonyt a fő, hogy ne szárított legyen).
Ha fröccsöt készítünk jeget ne tegyünk bele, csak szódát a végén.

Eperpuding

A legegyszerűbb módja, ha veszünk egy epres pudingport, de az nem lenne túl célravezető. Ezért vegyünk vanília pudingport és abba öntsünk egy kis házi eperszirupot.
Ha pedig szeretjük a természetes ízeket, akkor válasszunk szét 6-8 tojást és a sárgáját gőz feletti habüstben keverjük ki 2 dl tejjel, 2 dl tejszínnel és ízlés szerint 1-2 ek. vaníliacukorral. Ha nem szeretnénk ennyi tojást használni, akkor sűríthetjük egy kis keményítővel. Mikor besűrűsödött vegyük le és adjuk hozzá az eperszirupunkat és máris készen van a házi eperpuding.

Eper édességben, süteményben

Bármit amit el tudunk képzelni vagy el tudjuk lesni a netről. A friss epreket tisztítva belekeverhetjük mascarponéba és meglocsolhatjuk egy kis juharsziruppal, de ha inkább sütni szeretnénk, akkor egy laza tésztára –  amiben külön vertük fel a tojássárgáját cukorral és a fehérjét – csak szórjuk rá és süssük a recept szerint.

eper torta

Brigi