Pörköltből pite

  • 2016. április 01. 02:00
  • Csilla

A napokban hallottam, hogy sokaknak probléma ugyanazt a főtt ételt fogyasztani három napig... hát nem csoda! Kinek van gusztusa hozzá? Ha gyakran előfordul az incidens, akkor akár már ételkészítés közben gondolkozhatunk egy B terven. Most egy tipikus magyar étel második esélyét szeretném bemutatni, név szerint a marhapörköltet vagy marharagut.

Húsos pite

Az angolok megőrülnek érte. Teljesen érthető, mivel a ropogós omlós tészta burkában rotyogó húsos finomság bármikor, bármivel jól esik! A tésztát lehet készen is kapni, de ha van rá időnk, jobb házilag elkészíteni.

A tészta alapanyaga

  • 500g liszt
  • 250g vaj (lehet margarin is)
  • 1 kis pohár tejföl
  • teáskanál só
  • csipet cukor

A száraz alapanyagokat összekeverjük, majd a kockára vágott vajat elmorzsoljuk benne, ez egy picit türelemjáték, de minél hidegebb annál egyszerűbb. Mikor ezzel megvolnánk, hozzáadjuk a tejfölt is és ha golyót tudtunk formázni belőle, akkor fóliázzuk körbe és pihentessük a hűtőben. A tésztát kettévágjuk, majd lisztezett vagy zsemlemorzsás deszkán 1cm vastagságúra nyújtsuk ki. Egyengessük el a formában és szúrkáljuk meg villával vagy hústűvel és süssük körülbelül 15 percet 160 fokon míg halványbarna nem lesz. Utána halmozzuk rá a ragut, majd fedjük be a maradék tésztával. Lekenhetjük tojással, diszíthetjük bármivel, leszórhatjuk sajttal a fő, hogy szúrkáljuk meg ezt a tésztát is, hogy tudjon hol távozni a pitében keletkező gőz. 160 fokon 20-25 perc alatt megsül, de ahàny sütő, annyi mód, fő, hogy szép aranybarnára süssük!

Vegetáriánusoknak: a pitét nem csak pörkölttel, de bármilyen megmaradt zöldséges raguval, cukkinivel, babbal, répával stb. meg lehet tölteni.

Így lett egy egyszerű pörköltből fejedelmi étek, jó étvàgyat néktek! :)

Brigi