Csilla blogja

Redizájn e-book olvasó tok

  • 2017. augusztus 01. 02:00
  • Csilla
Ha nem szeretnél költeni drága tokokra, készítsd el saját magad!

Születésnapomra kaptam egy e-book olvasót, és már a termék csomagolásában (...) felhívták a figyelmet, hogy ha szeretnénk sokáig használni az olvasót, akkor mihamarabb szerezzünk rá tokot. Sok helyen lehet kapni nagy választékban megfelelő tartókat, de ezek nem szoktak olcsók lenni, és ráadásul utánajárást is igényel (én személy szerint utálok vásárolni). Úgyhogy úgy döntöttem, inkább magamnak készítek egyet a kreatív újrahasznosítás jegyében.

 

Barátunk, a fagyasztó

  • 2017. január 01. 01:00
  • Csilla
Amiért a nagyinál is mindig van egy olyan fagyis doboz, ami tök mást rejt.

Gyakran veszek húsokat, zöldségeket leárazva, közeli szavatossági idővel, és sajnos az is előfordul, hogy többet, mint amit megeszünk, mert valaki épp nincs itthon, vagy váratlan forrásból jutunk kajához (küld a nagyi), így néha szembesülök egy-egy doboz hússal, ami ma-holnap lejár. Ilyenkor, ha ez mondjuk este 11-kor történik, csak annyit csinálok, hogy szétporciózom tasakba vagy műanyag dobozba. Ritkán rakok el egyben nagyobb darab húst, mert ha csak mondjuk 20 deka kéne, akkor aztán küzdhetek, de a kisfejsze sem fog segíteni.

Tematika: 

Kirándulás szeméthegyek nélkül

  • 2016. november 01. 01:00
  • Csilla
Rendes ember nem szemetel, a legrendesebb pedig nem is termel hulladékot.

Aki volt valaha is kirándulni, tudja, milyen bosszantó az, amikor elhagyatott szemétkupacokkal, túlcsorduló kukákkal találkozik az erdő közepén. Tényleg arról kell szólnia a természetjárásnak, hogy a szemetünket a városból a természetbe hordjuk?

Rétes a lusta napokra

  • 2016. november 01. 01:00
  • Csilla
Csak nézz körül otthon, mit lehet felhasználni, és kész is a tuti vacsi!

Ha nagyon fáradt az ember vagy csak lusti, akkor sok esetben meg tudja menteni a vacsorát egy rétes. Anyukám általában tart egy csomag félkészen vehető rétestésztát, ami egyfajta vésztervként mindig készen áll a hűtőben. Nem kell hozzá nagy tudomány, azért olyan tökéletes az ilyen fáradt napokra, mindenesetre ha elhatározzuk magunkat, akkor érdemes minél előbb bekapcsolni a sütőt, hogy ezzel is időt spóroljunk meg. 

Tematika: 

Zöld füge befőtt

  • 2016. november 01. 01:00
  • Csilla
Az éretlen gyümölcsből is készülhet finomság, nem kell veszni hagyni!

A füge nem tipikus magyar gyümölcs, de a változó éghajlattal elterjedési területe lassan bekúszik hozzánk is, és egyre több helyen érik be a lédús, édes termés. Idefent a Pilisben a tavasz egy kicsit később érkezik és az őszi fagyok és hideg hamarabb oson be. A szomszéd fügefája egész nyáron szépen, fokozatosan adagolta az érett fügéket, a zöld héjú fajtából, ám így november elején, az éjjeli fagyok és a nappali hűvös mellett a fán ragadt szemeknek már nem lesz esélyük beérni.

Tematika: 

Szárítás, aszalás napon

  • 2016. augusztus 01. 02:00
  • Csilla
Hogy ne csak mi aszalódjunk a nyári melegben.

Nyár van. Otthon mindenki csak szenved a borzasztó hőségtől. A nagy melegben nincs is kedvünk kimenni a konyhába sütni főzni, mert attól csak még rosszabb lesz. Felcsap a 100-200 fokos gőz, megreked a „kajaszag“ és még sorolhatnám.

Amit ma bátorkodok bemutatni, annak köze van a konyhához, de mégis könnyed és nyári tevékenység. Nem kell más csak egy kés, zöldségek, gyümölcsök és egy jó nagy tálca, no meg a tikkasztó nyár.

Szárítás, aszalás

Tematika: 

Kenyeret és… paradicsomot a népnek!

  • 2016. július 01. 02:00
  • Csilla
Nem kell a szikkadt kenyeret kidobni, rengeteg nyári finomság készülhet belőle.

A jó kenyér és az érett, zamatos paradicsom, mintha csak egymáshoz lettek volna kitalálva. Nem véletlen, hogy számtalan módon fogyasztják őket együtt. A mai gyűjteménybe főleg a mediterráneumból származó kenyeres-paradicsomos maradékmentő, és egyben könnyű nyári ételeket hoztam. Szikkadt, 2-3 napos kenyér, baguette, ciabatta, és akár ütődött, kicsit szottyadt, urambocsá’ penészedni készülő paradicsom. Nem ismeretlen vendégek a konyhában nyáron, de egyet se féljünk, ezekkel a receptekkel semmit nem kell kidobnunk!

 

Tematika: 

Burgonyagombóc „sminklevesben”

  • 2016. június 01. 02:00
  • Csilla
Ki mondta, hogy a leves nem alakulhat át?

A minap tyúkhúslevest főztünk, kuktában, mert öregecskének látszott a tanyasi tyúk. Régi volt a kukta is, a tömítés már nem a legtökéletesebb, így egy kicsit beforraltam a levet. Nagyobb részét aznap megettük, de a maradék 3-4 dl (kb. 1 tányér) levesnek nem lett gazdája, így vészhelyzeti tartalék néven jégkockatartókban a fagyasztóba került. A leveshúsból is megmaradt egy adag, és némi petrezselymes krumpli.

Lehet bébiétel és turmixolás nélkül?

  • 2016. június 01. 02:00
  • Csilla
Avagy mi is az a baba irányította hozzátáplálás (baby led weaning).

Mit és mikortól egyen a baba? Hatalmas mennyiségű, sokszor egymásnak ellentmondó információ kering ebben a témában. Nagyjából annyi a közös bennük manapság, hogy legalább féléves koráig ideális csak szoptatni a gyereket. Ez kapóra is jött nekem, mert „mindig kéznél van“ és bár akadtak nehézségek, de úgy tűnik ezeken túljutottunk így a negyedik hónap után.

Sikeresen megmenekültem a tápszervásárlás, melegítés, keverés, adagolás, sterilizálás és nem mellesleg a megfelelő kiválasztásának rémétől. Nincs macera, se hulladék. :)

Tematika: 

Oldalak